nieuws

NMa verbiedt kartel van zandwinners

bouwbreed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit verbiedt samenwerking tussen zeven zandwinners. De bedrijven willen tot 2008 gezamenlijk optrekken bij alle winprojecten. Dat is in strijd met het kartelverbod.

Directeur Van Megen van het samenwerkingsverband Nederzand is opgetogen over de uitspraak, omdat wel ruimte wordt gelaten voor samenwerking op projectbasis.

De NMa steekt een stokje voor de structurele afspraken. “De zeven bedrijven hadden afspraken gemaakt om samen te werken bij alle locaties, die Gelderland, Noord-Brabant en Limburg tot 2008 openstellen voor grootschalige zandwinning. Door deze afspraken wordt een zeer groot gedeelte van de productiekosten gezamenlijk gemaakt. Dit leidt ertoe dat op een groot deel van de verkoopprijs de concurrentie is uitgeschakeld”, oordeelt de NMa.

Nederzand is een samenwerkingsverband tussen Dekker, Kaliwaal-Bijland, Van Waning, Goudriaan, Van Roosmalen, Paes en Smals. De zeven winbedrijven hebben een marktaandeel van ongeveer 50 procent op het gebied van beton- en metselzand.

Tegelijk is samenwerking op projectbasis ook aan de kartelpolitie voorgelegd. Deze coöperatie vertoont naar de smaak van de NMa dezelfde kenmerken als de structurele samenwerking in Nederzand. In 1999 verbood de NMa ook deze overeenkomst, maar Nederzand tekende met succes bezwaar aan.

Met een brief toonde Nederzand aan dat de provincies van de zandwinners eisen dat de winners samenwerken bij grootschalige projecten. De Nma heeft dat in de uitspraak van gisteren meegenomen en spreekt expliciet uit dat de dwingende voorschriften van de provincies niet onder de Mededingingswet vallen.

Directeur Van Megen van Nederzand reageert dan ook enthousiast op de uitspraak van de NMa. “Het betekent dat we geen raamovereenkomst voor het management van Nederzand mogen opzetten. Dat is niet erg, want de afzonderlijke projecten mogen wel gezamenlijk worden aangestuurd”, licht Van Megen toe. “Het draait de komende jaren toch alleen om de grote projecten van Gelderland, Brabant en Limburg. De provincies eisen dat we samenwerken en de NMa vindt dat nu geoorloofd. Daar zijn we heel blij mee.”

Van Megen beschikte gisteren nog niet over de officiële uitspraak, maar baseert zich op eerdere gesprekken en advies van juristen.

Reageer op dit artikel