nieuws

NAi: uitgifte vrije kavels zorgt voor revolutie in de bouw

bouwbreed

Het is niet gemakkelijk zelf een huis te bouwen. Problemen met architecten, bouwers en gemeenten lijken niet te vermijden. Toch voorspelt het Nederlands Architectuurinstituut een revolutie in volkshuisvestingsland. Het NAi heeft de ervaringen van eigenbouwers gebundeld en organiseert 15 en 16 september een woonmarkt.

Vanaf 2005 wordt echter eenderde van alle bouwgrond uitgegeven in vrije kavels. Dat is het voornemen van staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting) in de nota Grondbeleid. Dat betekent dat particulieren op grote schaal zelf woningen kunnen bouwen. Het streven is 23.000 per jaar.

Het Architectuurinstituut speelt met een woonmarkt in op de nieuwe trend. Vijftig architectenbureaus en negen opdrachtgever/bewoners zijn aanwezig om de mogelijkheden af te tasten. Tegelijk laat de buitententoonstelling ‘Heilige Huisjes, bewoners als opdrachtgever’ 28 huizen zien die op deze manier zijn gebouwd.

Het gelijknamige boek, geschreven door J. Tellinga en H. Hofland, schetst een beeld waar de particulier niet meteen vrolijk van wordt. In het boek worden de ervaringen van 35 particuliere opdrachtgevers op een rij gezet.

De huizen zijn allemaal in de Vinex-periode gebouwd en geven een beeld van de vrijstaande woning, stadswoning, zelfbouwer, samenbouwer en de cataloguswoning. De bouwkosten variëren tussen de tweeënhalf en vijf ton, exclusief grond.

Opmerkelijk

Als toekomstige bewoners zelf aan de slag gaan is het resultaat opmerkelijk te noemen. In Sliedrecht is midden in Italiaanse buurt een kabouterhuis met rieten dak geplaatst. De familie Van den Berge woont in Leeuwarden in ‘het lelijkste huis van Nederland’ en in de uitbreidingswijk Het Goese Meer springt het houten huis met halfrond dak er uit.

De Belgische architect Deleu heeft heel wat moeite moeten doen om zijn ‘Hotel Stok’ in Portugaal te bouwen. De gemeente verbood zelfs de naam van het huis omdat die teveel associaties zou oproepen met een bordeel. Ook de hypermoderne constructie van glas en staal in de historische binnenstad van Delft heeft de gemoederen lange tijd beziggehouden.

De conclusie is dat het verwezenlijken van een eigen ‘droomhuis’ doorzettingsvermogen, tijd en veel energie kost. Maar het kán wel. Uiteindelijk zijn de bewoners zonder uitzondering trots en wonen met plezier in hun huis.

Het Architectuurinstituut verwacht een omslag op de woningmarkt die de inrichting van Nederland definitief zal veranderen. Op volkshuisvestingsgebied een historisch scharnierpunt vergelijkbaar met de introductie van de Woningwet ruim honderd jaar geleden.

“Het is een revolutionaire breuk met de wijze waarop in ons land de afgelopen eeuw is ingericht en georganiseerd. Een belangrijke verandering ten opzichte van de huidige projectmatige seriebouw voor een anonieme markt”, voorspelt het instituut.

De revolutie wordt van bovenaf opgelegd. De voorvechters zijn staatssecretaris Remkes, architect Carel Weeber en Tweede Kamerlid Duivesteijn. De tegenstanders waarschuwen voor chaos en Belgische toestanden waarbij de individuele wensen zullen doorslaan.

Reageer op dit artikel