nieuws

Malietoren nog maanden in de steigers

bouwbreed

De Malietoren, het kantoor van VNO-NCW in Den Haag staat na klachten over vallend glas sinds februari in de steigers. Naar verwachting zouden alle glaspanelen voor de zomer zijn vervangen. De opdracht hiertoe wordt echter op zijn vroegst volgende week verstrekt en de werkzaamheden zullen tot het eind van het jaar duren.

In de eerste paar jaar na de oplevering in 1996 van de Malietoren is enkele malen glas na breuk uit de gevel op het maaiveld terechtgekomen. Hoewel zich hierbij geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan, besloot eigenaar Deutsche Grundbesitz Investmentgesellschaft (DGI) om al het geharde glas te vervangen.

Om de vervanging mogelijk te maken en vanwege de veiligheid besloot DGI het gebouw in februari in de steigers te zetten.

Gevelbouwer Oskomera Gevelbouw BV heeft het glas in de gevel verwerkt en zal het bestaande glas vervangen. De eigenaar hoopte de gevel voor de zomer in orde te hebben, maar Oskomera heeft officieel nog geen opdracht en is dus nog niet eens begonnen met het werk.

Extreme eisen

F. Damen, hoofd montage van Oskomera: “De reden dat het allemaal zo lang duurt heeft te maken met de extreme veiligheidseisen. Elk onderdeeltje in de gevel wordt zeer kritisch bekeken en doorgerekend. Het doorrekenen heeft bij elkaar wel acht weken geduurd.”

Damen relativeert de meldingen in de media als zouden hele glazen panelen naar beneden zijn gekomen. “Het gaat in totaal om twaalf kilo verkorreld glas dat op het maaiveld is gevallen, afkomstig van drie ruiten die op verschillende tijdstippen kapot zijn gegaan.”

Hij praat het niet goed, maar vindt de ophef in de media enigszins overdreven en de genomen veiligheidsmaatregelen in de vorm van de gevelafsluitende steigers wel erg ver gaan.

De oorzaak van de glasbreuk is bekend. In gehard glas zitten sporen nikkelsulfiet. Bij vervorming van gehard glas, bijvoorbeeld onder invloed van zonnewarmte, kan het glas door insluiting van nikkelsulfiet spontaan breken.

Volgens Damen heeft Oskomera geheel volgens bestek en heersende normen het glas geplaatst en treft eigenlijk niemand blaam. “De eigenaar wil alleen nóg meer zekerheid dat er niets gebeurt en heeft daarom besloten alle achttienhonderd glasplaten door gelaagd glas te laten vervangen.”

Qua sterkte maakt dat niets uit volgens Damen, maar bij eventuele breuk blijven glasscherven bij gelaagd glas aan de folie hangen.

Damen verwacht dat de definitieve opdracht voor de vervanging van de drieduizend vierkante meter glas volgende week wordt verstrek. “Dan kunnen we direct het nieuwe glas bestellen en beginnen met het weghalen van het geharde glas.” De levering van het gelaagde glas duurt zeker twaalf tot veertien weken. Dus huurder VNO-NCW kijkt nog tot zeker de jaarwisseling tegen het groene steigerdoek aan.

Lekkage

Het is overigens niet de eerste keer dat de buitengevel voor problemen zorgt. In 1999 werd het gebouw in de steigers gezet na melding van lekkage. Het folie tussen het aluminium en het beton bleek niet in orde waardoor regenwater achter de glaspanelen terecht kwam. Om de nieuwe folie aan te brengen moest het glas tijdelijk worden verwijderd.

‘De eigenaar wil alleen nóg meer zekerheid dat er niets gebeurt’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels