nieuws

Internet kan stimuleren

bouwbreed

Waar doe je het allemaal voor?

Bent u weer terug van vakantie en fijn aan het werk? Of hebt ook u af en toe last van gebrek aan motivatie en behoefte aan een nieuwe stimulans?

Zoals u weet draait het in mijn werk om het vergroten van de instroom van vrouwen in de bouw. Bij tijd en wijlen besluipt mij de vraag waar ik het allemaal voor doe.

Als je naar de cijfers kijkt, is het per vrouw een dure investering. Want het aantal vrouwen is nog bedroevend laag. Nog geen 1500 vrouwen in een technische functie in de bouw. Moet ik het bijl-

tje er maar bij neergooien? Nee, ten eerste heeft de sector baat bij meer vrouwelijke inbreng. Voorlopig nog niet zozeer merkbaar in kwantitatieve zin maar wel al in kwalitatieve zin. Aannemers ervaren de bijdrage van vrouwelijk personeel als verfrissend op het

communicatieve vlak.

En hoe vaak krijg ik niet te horen dat de sfeer verbetert als er vrouwen komen werken op de bouwplaats, in de keet of op kantoor. Ten tweede vind ik dat vrouwen de kans moeten krijgen om hun talenten te ontwikkelen. En als die talenten liggen op het vlak van de bouw, moet hun optimaal de gelegenheid worden geboden om voor de bouw te kiezen. Het is immers een prachtsector! Bovendien ben ik een volhouder. Ik bijt me ergens in vast en geef het niet zomaar op. Kortom, ik weet waarvoor ik bezig ben.

Maar soms heb ik toch een stimulans nodig. En wat stimuleert mij nu? Het antwoord bevindt zich in de hoek van de moderne communicatiemiddelen, zoals internet. Op zich raak ik niet opgewonden van internet. U zult mij in mijn vrije tijd niet uren zien surfen. Dan snoei ik liever de haag in mijn tuin. Maar… sinds internet en email hun intrede hebben gedaan, weten vrouwen het

Bouwradius servicepunt vrouwen in de bouw (www.vrouwenindebouw.nl) makkelijker te vinden.

Vrouwen mailen ons met verhalen en vragen. Een paar voorbeelden:

• Studente HBO-bouwkunde, loopt stage bij een bouwbedrijf op kantoor als werkvoorbereider maar wil veel liever naar buiten, de uitvoering in. Bij dat bedrijf zien ze dat voor een vrouw niet zitten. Vraag aan het servicepunt: hoe word ik uitvoerder?

• Of vrouw heeft geen bouwopleiding gevolgd maar bedenkt op latere leeftijd dat ze toch haar vader wil opvolgen in het bouwbedrijf. Welke opleiding(en) heeft zij nodig om haar vader daadwerkelijk te kunnen opvolgen?

• 34-jarige vrouw zoekt opleidingsadvies: “Ik ben sedert 13 jaar besmet met het bouwvirus aangezien ik getrouwd ben met een uitvoerder in de weg- en waterbouw en er geen project of bouwput is waar ik niet overheen gebaggerd heb’. Zij werkt sinds een jaar bij een bouwbedrijf op de administratie en wil nu doorgroeien naar werkvoorbereider.

• Vrouw switcht van baan op verzoek van haar bouwfamilie. Zij is nu KAM-coördinator bij het familiebedrijf en zij heeft het vreselijk naar haar zin.

Door deze reacties wordt het potentieel onder vrouwen die geschikt en capabel voor de bouwsector zijn, zichtbaar. En dan denk ik: hier doe ik het voor!

Het motiveert mij om met mijn werk door te gaan.

Uit de reacties van vrouwen vallen mij twee zaken op. Ten eerste: een aantal vrouwen kiezen voor de bouw als tweede keus. Mijn streven, en dat van het servicepunt, is om meisjes zo vroeg mogelijk met de bouw als beroepskeuze in aanraking te brengen en hen direct te stimuleren voor een bouwopleiding. Dat is niet alleen goed voor de vrouwen maar ook voor de sector. Immers het spreekwoord luidt, ‘jong geleerd, oud gedaan’.

Een tweede punt dat naar voren komt uit de reacties is het belang van de stage tijdens de opleiding. Daarom zeg ik u, aannemer of docent: zorg dat die studentes ook buiten stage kunnen lopen. Geef hen de kans om te ontdekken waar ze op hun plek zijn. Want je hebt meisjes voor wie het niks is om dag in dag uit op kantoor te zitten. Die precies op hun plek zijn als uitvoerder.

Dus: lang leve internet, lang leve de moderne communicatiemiddelen. Ze prikkelen mij om met vernieuwde ijver de bouw te voorzien van nog veel meer kanjers van bouwvrouwen.

Reageer op dit artikel