nieuws

Hunter Douglas voelt teruggang economie

bouwbreed

Hunter Douglas begint te merken dat de economie teruggaat. De omzet steeg het eerste half jaar nog wel met zes procent, maar die was voor 60 procent te danken aan positieve wisselkoerswinsten en acquisities. Voor het hele jaar is de raambekleder voorzichtig.

Het bedrijf behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 867 miljoen euro. Daarvan kwam 87 procent uit raambekledingsproducten (o.a. Luxaflex), 9 procent uit bouwproducten en 4 procent uit overige producten. Geografisch gezien komt de meeste omzet uit Noord-Amerika (53 procent). Europa is goede tweede met 34 procent. De omzet stijging werd behaald dankzij 1,1 procent hoger volume, 1,3 procent acquisities en 3,6 procent wisselkoerseffect. Vooral door de sterke dollar. De nettowinst steeg met 1,6 procent tot 57,1 miljoen euro.

In Europa steeg de omzet marginaal met 0,7 procent tot 295 miljoen euro. Dit is het saldo van een stijging van 2 procent door acquisities, 1 procent volumedaling en 0,3 procent wisselkoersverliezen. In Nederland had extrusiebedrijf Nedal een lagere omzet.

In Noord-Amerika steeg de omzet met 10,4 procent naar 455 miljoen euro. Het leeuwendeel van de stijging, bijna 8 procent was te danken aan de dure dollar.

In Latijns-Amerika zag het er rooskleuriger uit. De omzet steeg met 21,6 procent waarvan 18,9 procent volumetoename. De rest kwam uit de gunstige wisselkoerseffecten. Hier geen acquisities, integendeel. De teruglopende economie zorgde voor voortzetting van de herstructurering van de activiteiten in Argentinië, Colombia en Venezuela en de sluiting van de fabriek in Brazilië.

Daling

Ook Azië deed het lekker. De omzet steeg met 11,9 procent waarvan 9,5 procent dankzij volumetoename, in tegenstelling tot Australië waar sprake was van een daling met 26,5 procent. Voor tweederde was dit volumeafname en voor eenderde door de zwakke Australische dollar. Gezien het afzwakken van de economieën in Amerika en Europa blijft Hunter Douglas voorzichtig wat haar vooruitzichten voor heel 2001 betreft.

Reageer op dit artikel