nieuws

Grootschalige accu’s voor opslag elektriciteit van windturbines

bouwbreed

De Deense energiemaatschappij Eltra opteert als een van de eerste bedrijven in zijn soort voor een nieuwe opslagmethode van elektriciteit in verband met de op korte termijn sterk groeiende productie door middel van windturbines.

Onderzoek in samenwerking met de Britse leverancier Innogy, die op brandstofcellen gebaseerde technologie heeft gelanceerd voor dit doel, moet voor het eind van dit jaar duidelijk doen worden of spijkers met koppen kunnen worden geslagen. Als het eindoordeel positief uitpakt, en daar ziet het wel naar uit, resulteert dat in de bouw van de eerste grootschalige ‘accu’ in Denemarken en de tot dusver derde ter wereld. Slechts twee elektriciteitsproducenten in respectievelijk Londen en de Amerikaanse staat Mississippi gingen Eltra voor.

Eltra-projectleider K. Søbrink beschouwt de opslagtechnologie als een reële optie om de sterk fluctuerende productie van windturbines uit te balanceren. “De noodzaak daartoe wordt groter, naarmate het aantal offshorewindmolenparken groeit”, licht hij toe. “De tests wijzen er op, dat brandstofcelcentrales zowel technisch als economisch interessant zijn voor de opslag van omvangrijke energievolumes. Daarbij gaat het om opslagcapaciteit tot 10.000 mwh.”

Dat windenergie in Denemarken een belangrijke rol gaat spelen staat vast. De aanleg van een groot aantal turbineparken in zee moet er op den duur toe leiden, dat 50 procent van de landelijke vraag naar elektriciteit via windenergie kan worden gedekt. Zo staat het in het akkoord van de overheid met de elektriciteitsmaatschappijen. Dit akkoord gaat uit van een door de consument op te hoesten toeslag op de elektriciteitsprijzen.

Op basis van de technologie van Innogy wordt de stroom door een brandstofcel geleid, waar deze een zoutoplossing oplaadt. De opgeladen vloeistof wordt vervolgens opgeslagen in tanks.

De installatie die Eltra op het oog heeft moet 200 mwh gaan opvangen en gaat circa 45 miljoen gulden kosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels