nieuws

Groene wal stopt verzet wijk tegen komst Ikea

bouwbreed Premium

Extra bomen langs de Bornsebeek en een aarden wal van 4 meter hoog en 17 meter breed. Dergelijke voorzieningen waren nodig om de Bornse wijk Wensink-Zuid op de knieën te krijgen. De buurt heeft deze week een schriftelijke overeenkomst gesloten met woonwarenhuis Ikea, projectontwikkelaar Trammel Crow en de gemeente Hengelo over de ontwikkeling van Ikea en een aantal (groot)handelsvestigingen op het bedrijvenpark Plein langs de A1 tussen Hengelo en Borne.

Ikea heeft de wijkbewoners de groenvoorzieningen voorgesteld. Of de aarden wal er komt is nog afhankelijk van enkele grondeigenaren met wie de gemeente en het woonwarenhuis onderhandelingen voeren. Het is de bedoeling op de wal bomen en struiken te planten. Op de plek waar Ikea verrijst, worden bomen gekapt. De vestiging van de Zweedse gigant wordt 25.000 vierkante meter in omvang.

De bewoners van de wijk in Borne Zuid vochten zeven jaar lang tegen de komst van het bedrijvenpark. Het wijkcomité Wensink-Zuid protesteerde tegen de toename van het vrachtverkeer op de ontsluitingsweg die vlakbij de woonwijk wordt aangelegd. Een bezwaar was verder dat het landelijke uitzicht zou verdwijnen door de komst van Ikea.

Bereikbaarheid

“Het liefst hadden we natuurlijk helemaal geen bedrijvenpark voor onze deur gehad, maar dit was het hoogst bereikbare”, aldus voorzitter T. van Dam-Potgieser van het wijkcomité. “We kregen de indruk dat we bij de Raad van State de zaak zouden verliezen. De steun vanuit de provincie en de Hengelose politie voor onze bezwaren was onvoldoende.”

Hoewel de wijk nog steeds meent dat een bedrijvenpark niet naast een woonwijk hoort, berust de wijk Wensink-Zuid in haar lot. “Het zicht op Ikea wordt ons ontnomen en we krijgen minder last van het vrachtverkeer op de ontsluitingsweg. Toch wordt de bereikbaarheid tussen Borne en Hengelo een stuk minder”, aldus Van Dam-Potgieser.

Reageer op dit artikel