nieuws

Geveke ziet ‘duidelijke’ winststijging

bouwbreed

Technisch handelsconcern Geveke heeft in het eerste halfjaar de winst met 4,6 procent zien stijgen naar 14,6 miljoen euro. De positieve cijfers werden vrijdag evenwel overschaduwd door het aangekondigde vertrek van bestuursvoorzitter C. Knol.

De topman van Geveke zal zijn functie tijdens de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar april neerleggen. Knol (58) is dan tien jaar in dienst geweest van Geveke, waarvan zes jaar als directievoorzitter. Helemaal afscheid neemt Knol, die vervroegd met pensioen gaat, niet. Hij neemt naar alle waarschijnlijkheid zitting in de raad van commissarissen.

De 34-jarige Frank van Zanten is aangetrokken als opvolger van Knol. Van Zanten is momenteel directeur bij het Britse Bunzl, een beursgenoteerd bedrijf dat actief is op het gebied van groothandels- en distributieactiviteiten van wegwerpartikelen.

Knol is de derde bestuurder die in korte tijd Geveke verlaat. Begin dit jaar stapte G. van Lissum op; eind juni vertrok financieel-directeur T. Haisma. Of de leegloop verband houdt met eerder gedane uitspraken van Knol over de toekomst van het bedrijf is onduidelijk. Knol deed enkele maanden geleden zijn beklag over de lage beurskoers, die verdere expansie lastig maakt. De topman zei bereid te zijn de beursnotering op te geven, evenals de zelfstandigheid van het bedrijf. Om door te kunnen groeien, zou Knol het liefst in zee gaan met een strategische partner, liet hij weten. Maar ook een overname van Geveke sloot hij niet uit.

Stijging

Geveke handhaaft de verwachting dat 2001 kan worden afgesloten met een “duidelijke” stijging (7 tot 12 procent) van de nettowinst en de winst per aandeel voor afschrijving goodwill. De omzet van Geveke steeg ten opzichte van dezelfde periode van 2000 met 13,6 procent naar 519 miljoen euro (1142 miljoen gulden). Nagenoeg alle onderdelen droegen bij aan een stijging van zowel omzet als resultaat. De verhuuractiviteiten (graafmachines, bulldozers) dragen door hun anticyclische karakter steeds belangrijker bij aan een gezonde continuïteit van de onderneming.

Geveke noemt vooral de ontwikkeling van zijn autonome groei bemoedigend. Deze bedroeg in het eerste halfjaar 9,7 procent. Dat was 2,3 procent over heel 2000. Exclusief de resultaten van de niet-geconsolideerde minderheidsdeelneming in de Scandinavische verhuurder Cramo steeg het resultaat belangrijk, met 19,3 procent. De operationele resultaten ontwikkelden zich bij Cramo zeer positief. De nettowinstbijdrage was echter lager dan in dezelfde periode van 2000. Dat kwam doordat in de eerste helft van vorig jaar slechts een maand rente over de overnemingsprijs is betaald. Daarmee rekening houdend steeg de bijdrage van Cramo met 16,5 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels