nieuws

Flexibele freesmal voor deurslot op maat

bouwbreed

Een insteekslot vergt minstens een holte voor de slotkast, een inkrozing voor de voorplaat en gaten voor de deurkruk en het cilinderslot. Het aanbrengen daarvan gaat het beste als je naast frees en boor een doelmatige mal gebruikt.

octrooi

nummer: 1014062

houder: Denk Development vof

uitvinder: J.F. van de Stouwe

Het aanbrengen van een slot in een deur vergt holtes die niet zomaar vanzelf ontstaan. Opmeten, aftekenen en uit de vrije hand boren en beitelen is natuurlijk mogelijk, maar uiteraard veel te arbeidsintensief en niet meer van deze tijd. Waarschijnlijk zit dit ambachtelijke werk ook niet meer in het programma van de timmeropleidingen.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig freesmallen voor het frezen van de benodigde inkrozingen op de juiste plaatsen.

Maar, J.F. van de Stouwe vindt de bestaande freesmallen niet goed genoeg. In zijn octrooiaanvraag verwijst hij bijvoorbeeld naar een andere geoctrooieerde mal, waarvan de constructie volgens hem veel te gecompliceerd is en daardoor bij productie te duur. Ook acht hij het aantal mogelijkheden voor de plaatsen van de gaten in de deur te klein, wat de keuze uit de verschillende typen sloten te veel beperkt. Tot slot vindt hij het aanbrengen van die freesmal omslachtig en tijdrovend.

Logisch dat hij met zijn eigen ontwerp deze nadelen wil omzeilen.

Verschuifbaar

Het octrooi beschrijft een freesmal, bestaande uit twee langwerpige platen die aan de uiteinden verbonden zijn door dwarsverbindingsstukken. Ze kunnen van aluminium zijn, van een ander metaal of kunststof. De platen komen uiteindelijk aan de voor- en de achterzijde van de deur waarin het slot moet komen. De resterende opening aan de zijkant is traploos te begrenzen met in de dwars- en langsrichting verschuifbare afdekplaten. Twee van deze platen vormen het steunvlak voor een freesmachine. In de platen op voor- en achterzijde van de deur zit een langwerpige opening die is af te dekken met een in de dwarsrichting verschuifbaar frame met mallen voor de gewenste uitsparingen en boorgaten. Deze mallen naar keuze zijn op hun beurt verplaatsbaar in de langsrichting.

Al met al een flexibel en traploos instelbare frees- en boormal, met maatstrepen voor het instellen. Het octrooi zegt erover: ‘een freesmal van een eenvoudige constructie waarmee met een gering aantal verschillende freeskoppen op snelle en doelmatige wijze de voor een insteekslot in een deur vereiste inkrozingen van uiteenlopende afmetingen gefreesd kunnen worden; waarmee een plaats voor het boren van een gat in voor – of achtervlak van een deur binnen bepaalde grenzen traploos kan worden ingesteld; op eenvoudige en snelle wijze op een deur aan te brengen.’

Reageer op dit artikel