nieuws

Elektrotechniek wijst op gevaren van bekabeling

bouwbreed

Elektrotechnische installaties moeten brandveiliger worden gemaakt. De Unie van elektrotechnische ondernemers (Uneto) en de kabelfabrikanten die zijn verenigd in de Nedek gaan daarover campagne voeren.

Het overgrote deel van de kabels dat momenteel wordt gebruikt, ontwikkelt bij brand dichte rook en produceert giftige en corrosieve gassen. Die veroorzaken meer slachtoffers en schade dan de brand zelf. Uneto en Nedek promoten voor plaatsen waar veel mensen samenkomen of die moeilijk kunnen worden ontruimd, de toepassing van MBZH-kabels. Die branden moeilijk, bevatten geen halogenen en verminderen de hoeveelheid rook ruim tienmaal.

In de praktijk worden dergelijke kabels echter zelden gebruikt. Opdrachtgevers kijken volgens Uneto en Nedek vooral naar functionele eisen en minder naar de veiligheid en zijn vaak niet bereid de meerprijs voor veilige kabels te betalen. Die onwil hangt mogelijk samen met de gedachte dat een installatie brandveilig is als die volgens de geldende normen is aangelegd. Een enorme misvatting. In de toekomst kan dat gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij calamiteiten als bekend wordt dat er veiliger alternatieven bestaan.

Uneto en Nedek richten zich in de eerste plaats op de overheid. Die kan een brandveiliger bouwpraktijk afdwingen. Het gaat dan niet uitsluitend om de bekabeling maar ook om het tapijt en de buizen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels