nieuws

Ecoduct voor mens en dier in Lelystad

bouwbreed

Een ecoduct over de Lage Vaart in Lelystad moet zowel mens als dier veilig naar de overkant van het water brengen.

Landschapsbeheer Flevoland gaat onderzoeken of dieren daadwerkelijk gebruik gaan maken van de groenstrook over de brug. Het eerste ecoduct voor mens en dier in Nederland wordt daarom gezien als een experiment.

Aan de zijkant van de brug is een strook met boomstronken, aarde, bomen en struiken aangelegd, zodat kleine dieren als wezels, muizen, egels en bunzingen beschut kunnen oversteken.

Langs de groenstrook kunnen wandelaars, fietsers en automobilisten eveneens gebruik maken van het ecoduct. J. Reinhold van Landschapsbeheer denkt dat de dieren zich daardoor niet laten afschrikken. Zij zullen vooral ’s nachts oversteken, terwijl mensen de brug in meerderheid overdag gebruiken.

Het ecoduct verbindt twee natuurgebieden met elkaar. Er bestaan in Nederland al wel ecoducten specifiek voor dieren. Volgens Reinhold komen er in de provincie Noord-Brabant ook tien ecoducten voor mens en dier.

Reageer op dit artikel