nieuws

Duitsland: volop ruimte en goedkope woningen

bouwbreed

Ook Duitsland is voor corporaties in het grensgebied interessant. Woningcorporatie Dinkelborgh, met duizend huurwoningen in Denekamp en omgeving, heeft Atrivé opdracht gegeven een marktonderzoek verrichten naar de mogelijkheden in Duitsland. Verder gaat de Twentse woningcorporatie als eerste in Nederland haar huurders helpen bij het zoeken naar een koopwoning in Duitsland.

“Veel van onze huurders kunnen door de torenhoge prijzen in onze regio geen eigen huis kopen. Op nog geen vijf kilometer afstand kost een eigen woning tot vijftig procent minder”, zegt directeur C. Hamers van de woningcorporatie. De directeur zegt in zijn eigen gebied helemaal klem te zitten.

“Net als in veel andere plattelandsgemeenten heeft Denekamp voor de komende jaren geen woningcontingent. Alles concentreert zich op de Vinex-locaties. Dat leidt hier tot een enorme stagnatie op de woningmarkt. Veel van onze huurders willen na vijftien jaar hun huis kopen. Daar willen we best aan meewerken, maar omdat we geen nieuwe huurwoningen mogen bouwen, dreigt daarmee onze eigen voorraad huurwoningen in rap tempo te slinken. Dat gaat in tegen onze maatschappelijke verplichting. We koesteren onze duizend huurwoningen, want daar is enorm veel vraag naar. Er bestaat zelfs een lange wachtlijst.”

Schijntje

Volgens Hamers liggen de oplossingen voor het oprapen. In Duitsland is volop ruimte en de woningen kosten een schijntje van de prijzen die hier betaald moeten worden. Als huurders uit Denekamp doorstromen naar een koopwoning net over de grens, verkleint dat de wachtlijst voor een huurwoning. De Twentse woningcorporatie wil nog een stap verder gaan en in de toekomst ook zelf woningprojecten in Duitsland ontwikkelen. “Maar daar is wel toestemming voor nodig van het ministerie. Dat zal zeker de nodige moeite kosten”, voorziet de directeur.

Tot het zover is werkt de corporatie nauw samen met marktpartijen in Duitsland. Met name met de Nordhornse woningbouwvereniging Gewo bestaan innige banden. “In Nordhorn start een woningproject voor seniorenkoopwoningen. Samen met Gewo brengen wij dat ook bij ons onder de aandacht.”

Leefbaarder

De directeur is ervan overtuigd dat een overloop van koop- en huurwoningen in het Duitse grensgebied bijdraagt aan een leefbaarder platteland aan Nederlandse zijde.

“Veel Denekampers die als woningstarter de markt verkennen krijgen nu geen kans. Enerzijds omdat er geen huurwoningen zijn, anderzijds omdat de koopwoningen veel te duur zijn. Vaak verhuizen ze naar de grote steden, zoals Enschede. De woningen die in Denekamp in de verkoop gaan, worden veelal opgekocht door draagkrachtige vutters en bejaarden uit de Randstad. Voor de leefbaarheid en toekomst van Denekamp een slechte ontwikkeling. Als de groep starters in Duitsland een alternatief kan krijgen op 5 kilometer van Denekamp, blijven zij toch deel uitmaken van deze gemeenschap.”

H. Hilbolling van makelaarskantoor Hilbolling & Nuyts, onderdeel van de Rabobank Enschede spreekt, van een ‘booming business’.

“In de regionale dagbladen van Oost-Nederland staan net zoveel woningadvertenties met aanbod uit het Duitse grensgebied als uit de eigen regio.”

Uitschieters

De grondprijzen aan Duitse zijde liggen tussen de 110 en 270 gulden per vierkante meter, met uitschieters naar 60 gulden per vierkante meter. Volgens de Enschedese makelaar heeft ook de kleinschaligheid van de Duitse aannemersbedrijven in het grensgebied een gunstig effect. “Ze hebben weinig overheadkosten en dat drukt de prijs.” Hilbolling zegt dat de prijsverschillen het grootst zijn bij de aankoop van bestaand onroerend goed.

Sinds begin dit jaar is, onder bepaalde voorwaarden, de hypotheek op een woning in Duitsland in Nederland fiscaal aftrekbaar. Dat heeft geleid tot een ware run op Duitse woningen in het grensgebied. Hilbolling: “In Gronau, net over de grens bij Enschede, staan nieuwe projecten die voor 70 procent door Nederlanders zijn gekocht. Er zijn nog relatief weinig Nederlandse projectontwikkelaars die net over de grens grondposities verwerven. Grote ondernemingen, zoals Wessels in Rijssen, investeren toch bij voorkeur in grootschalige projecten verder Duitsland in, rond de grote steden.”

De grote vraag vanuit Nederland naar onroerend goed in het Duitse grensgebied heeft ook een keerzijde. De koopprijs van de woningen is de afgelopen zes maanden met 10 tot 12 procent gestegen. “Ondanks de prijsverhoging is men echter nog steeds spekkoper”, stelt Hilbolling.

‘Veel huurders kunnen door torenhoge prijzen geen huis kopen’

Reageer op dit artikel