nieuws

Duitse bouwers slaken noodkreet

bouwbreed

De Duitse bouw zinkt langzaam weg in een steeds dieper moeras. De daling van het productievolume moet al met twee cijfers worden geschreven. Honderdduizend arbeidsplaatsen staan op de tocht volgens werkgeversvoorman M. Knipper.

In het jongste nummer van Focus Magazine luidt hij de noodklok. “Het is onvoorstelbaar, maar wij moeten onze negatieve prognose van -5 procent met zo’n 100 procent corrigeren. Ik reken nu met een teruggang in de omzet in met cijfers”, zegt hij.

Sinds 1995 zijn er slechts twee jaren geweest dat de bouw groeide. In 1995 met 0,4 en in 1999 met 1 procent. De andere jaren zat de bouw fors in de min; tussen de 3,2 en 5 procent. Dit jaar zijn de cijfers over de eerste vijf maanden helemaal droef. De omzetdaling bedraagt nu al 12,9 procent. Uitgesplitst naar sectoren gaat de woningbouw met 24,4 procent terug, utiliteitsbouw met 9,2 en overheidsbouw met 9,4 procent.

Markt

Met name over dat laatste voelt Knipper zich lichtelijk belazerd. De Duitse regering had een investeringsprogramma in onder meer wegen beloofd van enkele miljarden. “Maar er gebeurt niets. In het eerste halfjaar is het investeringsvolume zo’n 5 procent gedaald. Daarvoor houden wij ook bouwminister Bodewig persoonlijk aansprakelijk.” Hij vindt dat de investeringen snel weer op peil moeten worden gebracht. “Door de kortingen wordt de dalende tendens alleen maar versterkt. Bovendien is onze ervaring dat tweederde van de investering wordt terugverdiend via de belastingen.”

Volgens hem hebben de grote bedrijven het meeste last van de dalende investeringen. Die zitten nu eenmaal met de grootste overheadkosten en doen weinig in onderhoud en sanering, een markt die nog wel goed draait. “Er zijn maar een paar bedrijven die erin slagen minder afhankelijk te worden van de slechte binnenlandse markt door op de buitenlandse markt te opereren. Zo’n 95 procent van de Duitse bouw is afhankelijk van de binnenlandse markt. En daarop moeten ze dan ook concurreren met bedrijven uit lagelonenlanden.”

Een oplossing voor de problemen ligt volgens hem onder andere in het zelf ontwikkelen en beheren van onroerend goed. Daarnaast wordt het hoog tijd dat privaat gefinancierde overheidsopdrachten op de markt komen. Daarvoor is dan wel een wetswijziging nodig, waarvoor volgens hem de Duitse bouwminister evenwel niet echt hard loopt.

Reageer op dit artikel