nieuws

Drie ton tipgeld is justitie te gortig voor bewijs bouwfraude

bouwbreed Premium

Justitie laat na twee jaar onderhandelen de kans schieten een grote bouwfraude bloot te leggen, omdat zij het tipgeld te hoog vindt. De ex-werknemer van een bouwbedrijf eiste drie ton voor het bewijs dat acht bouwondernemingen prijsafspraken hebben gemaakt bij de aanbesteding van grote infrastructurele werken.

Het openbaar ministerie wil niet verder gaan dan een beloning van 50.000 gulden voor de schaduwboekhouding. “We hebben een deel van het materiaal kunnen bestuderen en dat was de aanleiding om serieus in onderhandeling te gaan”, bevestigt woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket.

Justitie vindt dat de man met drie ton een exorbitant hoog bedrag vroeg en is niet bereid op die manier te werken. De tipgever zou ook gevraagd hebben om een nieuwe baan bij de overheid omdat werk in de bouwsector onmogelijk zal worden als het materiaal boven tafel zou komen.

Vorig jaar al heeft de man zich zelf bij Justitie gemeld en sindsdien is via zijn advocaat onderhandeld over een financiële vergoeding. Hij zou het bewijs kunnen leveren van prijsafspraken tussen acht bouwondernemingen. Bij inschrijvingen werd de prijs doelbewust opgedreven en de extra ‘inkomsten’ werden onderling verdeeld tussen de aannemers. Ambtenaren zou smeergeld zijn betaald om een oogje dicht te knijpen. Het zou gaan om verschillende infrastructurele werken en vele tientallen miljoenen guldens.

Omdat de onderhandelingen na twee jaar definitief zijn stukgelopen, loopt de hele zaak met een sisser af. Andere aanknopingspunten ontbreken, waardoor strafrechtelijk onderzoek achterwege blijft.

Het is voor justitie op geen enkele manier mogelijk de tipgever nader aan de tand te voelen en te dwingen alsnog met zijn informatie over de brug te komen. “Iemand heeft een verhaal over een omvangrijke bouwfraude en dat is fundamenteel anders dan dat iemand zelf verdacht wordt van een strafbaar feit”, legt De Bruin uit.

Reageer op dit artikel