nieuws

DHV maakt pas op de plaats

bouwbreed

Advies- en ingenieursbureau DHV stelt zijn groeiverwachting voor dit jaar bij. Het Amersfoortse concern denkt dat de winst ten opzichte van vorig jaar niet zal toenemen. Eerder ging bestuursvoorzitter H. Huis in ’t Veld nog uit van een winststijging van tussen de 8 en 12 procent.

Tegenvallende resultaten in Portugal en uitblijvende investeringen in de telecomsector zijn de oorzaak van de pas op de plaats die DHV moet maken. De eerste zes maanden van dit jaar werden afgesloten met een nettowinst van 4,5 miljoen euro (9,9 miljoen gulden). Dat is een lichte daling ten opzichte van het eerste halfjaar van 2000, toen de winst uitkwam op 4,7 miljoen euro. De omzet steeg wel met 13 miljoen euro naar 140,7 miljoen euro.

“Portugal is jarenlang voor ons een van de meest winstgevende landen geweest”, licht bestuursvoorzitter H. Huis in ’t Veld de resultaten toe. “Maar nu leiden we daar een licht verlies van ongeveer twee ton.” Oorzaak is een vertraging in de stroom ontwikkelingsgelden vanuit Brussel naar Portugal. Daardoor zijn nieuwe projecten niet snel genoeg van de grond gekomen. “Bovendien is net een aantal grote projecten waarbij wij betrokken waren afgelopen.”

De DHV-topman verwacht evenwel dat de markt in Portugal weer zal aantrekken. “We hebben inmiddels al weer een aantal projecten gescoord.”

Crisis

Minder positief is Huis in ’t Veld over opdrachten uit de telecommarkt. De crisis in die sector heeft er toe geleid dat telecombedrijven hun investeringen op een laag pitje hebben gezet. En dat is een lelijke streep door de rekening van DHV, dat juist meer omzet wil halen uit de telecomsector. Streven voor dit jaar was 15 miljoen euro. Maar dat wordt niet gehaald, verwacht Huis in ’t Veld. “Het eerste halfjaar was nog goed”, zegt de bestuursvoorzitter. “Ongeveer 5 procent van de omzet kwam uit de telecom. Dus dat is ongeveer 7 miljoen euro. Een dergelijke omzet zit er voor het tweede halfjaar niet in nu de investeringen zijn vertraagd.”

In het voorjaar sprak Huis in ’t Veld de verwachting uit voor heel 2001 groeicijfers van 8 tot 12 procent te kunnen behalen. De bestuursvoorzitter moet daar nu op terugkomen. “Dit jaar zit een winstgroei er niet in”, zegt hij stellig. Huis in ’t Veld merkt daarbij wel op dat een aantal belangrijke acquisities, waaronder de overname van het raadgevend ingenieursbureau IBZH en de joint venture met het Poolse ontwerpbureau BPBK, nu nog niet in de cijfers terug is te zien. “Maar we hebben wel investeringen gedaan. Volgend jaar zullen die zich uitbetalen.”

Wat dat betreft wordt ook veel van NACO verwacht. DHV wil dit bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van vliegvelden, inlijven. Een intentieovereenkomst is al gesloten. Momenteel wordt een boekenonderzoek verricht. Huis in ’t Veld: “Alles wijst er op dat de overname door zal gaan.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels