nieuws

Business as usual

bouwbreed

Het is duidelijk dat de vakanties ten einde lopen. De omzetten op de beurs lopen weer iets op, al is het nog steeds niet wild, de koersen van de meeste fondsen doen wat ze ook voor de vakantie deden: schommelen. Alleen de bouw lijkt zich onttrokken te hebben aan de malaise. In zijn algemeenheid bereikte die een hoger niveau.

Zelfs FED-president Alan Greenspan is weer ‘back in business’. Hij verlaagde de rente meteen maar weer eens met een 0,25 procentpunt. De meningen zijn verdeeld. Volgens sommigen zal dit echt helpen om de economie in de Verenigde Staten een duwtje in de rug te geven. Volgens anderen, waaronder ondergetekende, is er structureel iets aan de hand met de economie, waartegen een renteverlaging niet echt helpt.

In Duitsland is de economische groei inmiddels zodanig gedaald dat over het hele jaar al wordt uitgegaan van een groei met 1 tot 1,5 procent. Alleen de bondsregering is optimistischer, die houdt het op 2 procent. Oorzaak is de aanhoudende crisis in de bouwsector (dat wordt nog lastig voor HBG om Wayss & Freytag in het zwart te krijgen) en de terughoudendheid van de industrie om te investeren.

Of dit te maken geeft met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank vermeldt het verhaal niet. De Bundesbank maakt zich echter nog niet ongerust, die gaat ervan uit dat het begin volgend jaar beter gaat. Vraag: welke Nederlander raadde iedereen in moeilijke tijden aan maar rustig te gaan slapen? Akkoord, de omstandigheden waren gans anders, maar geruststellende woorden blijken toch onvoldoende om vertrouwen terug te laten keren.

Wat de bouwfondsen betreft valt vooral Boskalis op. Die pakte over de week gezien bijna 9 procent. Dit zal deels te maken hebben met de opluchting van de beleggers dat inlijving van de HAM praktisch gesproken onhaalbaar is geworden, ondanks het optimisme van Rob van Gelder. Deels zijn het weer uitstekende halfjaarcijfers van de baggeraar. Als Van Gelder zich alleen maar door de koers laat leiden, dan moet hij absoluut geen bod meer doen op HAM danwel HBG. Dat drukt de koers Boskalis altijd enorm. HBG leek aanvankelijk met de uitgebreide uitleg van de strategie de beleggers te bekoren. Langzaam ging de koers omhoog. Wellicht heeft de negatieve mening van Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters de beleggers tot nadenken gestemd. Donderdag verloor het aandeel ligt.

Het lot van Ballast Nedam lijkt voor beleggers inmiddels onlosmakelijk verbonden met dat van HBG. De koersgrafiek van dit aandeel had, afgezien van de prijs van het aandeel, een tweelingbroertje kunnen zijn van die van HBG.

Voor de overige bouwers lijken de beleggers even te willen wachten op de halfjaarcijfers. Voor die fondsen was het business as usual: dubbeltje erbij, dubbeltje eraf.

Reageer op dit artikel