nieuws

Bouwopdrachten stagneren flink in Frankrijk

bouwbreed

Er wordt de komende tijd minder gebouwd in Frankrijk. Dat voorspelt de Franse bouwbond. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar werden er in mei, juni en juli minder bouwvergunningen afgegeven. Dat aantal bleef in juli op een kleine dertigduizend steken, 1,8% minder dan het jaar ervoor.

In Normandië en in de regio Poitou-Charentes was de daling het grootst. Tot voor kort ging het de bouw nog voor de wind want het aantal opdrachten steeg met zeven procent.

De Franse bouwbond is ervan overtuigd dat het lagere cijfer geen voorbode is van een afnemende economische groei. Volgens de bond treft de daling namelijk vooral de particuliere woningbouw en zijn er onlangs voor die sector minder gunstige fiscale maatregelen van kracht geworden.

België

Waar de Franse bond zich zorgen maakt over het bouwvolume, noemt de Vlaamse aannemersorganisatie Confederatie Bouw in België vooral het nijpende tekort aan personeel in de bouw zorgelijk. Er is sprake van een algeheel dalende belangstelling voor een baan in de bouw. Vooral vooral in de ruwbouw, zoals metselaars, bekisters en ijzervlechters, blijkt het aanbod van jonge arbeiders totaal onvoldoende. Ook voor een aantal andere bouwberoepen zoals stukadoors, dakdekkers, en dakafdichters bestaat onvoldoende belangstelling, zo zegt de VCB.

Tegelijkertijd blijft het aantal werkzoekende bouwvakkers jaar na jaar dalen. Dit jaar bedraagt die daling 7 procent in vergelijking met vorig jaar en zelfs 22 procent vergeleken met 1999. In juni van dit jaar werden in Vlaanderen nog slechts 6200 werkzoekende bouwvakkers geteld. “Een historisch laagterecord”, oordeelt de VCB. In 1997 waren er dat nog ruim 10.000.

Door een jarenlang te beperkt aanbod van jongeren, is de gemiddelde leeftijd van de Belgische bouwvakker hoog.

Reageer op dit artikel