nieuws

Bouw Hanzelijn langs N50 begint in 2003

bouwbreed Premium

Het kabinet heeft vrijdag gekozen voor de aanleg van de Hanzelijn langs het tracé van de N50. De bouw begint in 2003 en de eerste treinen zullen in 2009 met een snelheid van 200 kilometer naar Noord-Nederland razen.

De nieuwe spoorlijn van Lelystad naar Zwolle, via Dronten en Kampen, gaat 1,8 miljard kosten. Tussen Kampen en Zwolle zal de spoorlijn de N50 volgen. In het belang van de natuur en waterrecreatie wordt onder het Drontermeer een tunnel aangelegd. Bij Lelystad blijft de spoorlijn aan de zuidzijde van het huidige opstelterrein.

De snelle verbinding met het noorden is met maximaal 200 kilometer per uur redelijk snel. Bij Lelystad en Kampen mag de trein respectievelijk ‘maar’ 180 kilometer en 160 kilometer per uur rijden. De reistijd tussen de noordelijke Randstad en Zwolle en verder naar het noorden wordt daardoor met 15 tot 20 minuten verkort. Ook de aansluiting met de HSL vanuit Den Haag en Rotterdam wordt sneller.

Zowel Dronten als Kampen krijgen een nieuw station, waarbij Kampen een rechtstreekse verbinding krijgt met de Randstad. Met het oog op de veiligheid krijgt het nieuwe spoor alleen maar ongelijkvloerse kruisingen.

Eind dit jaar neemt het kabinet ook nog een beslissing over de Zuiderzeelijn, waarbij nog steeds de mogelijkheid van een magneetzweefbaan openblijft.

Reageer op dit artikel