nieuws

Boskalis geeft de hoop nog niet op

bouwbreed

Boskalis wacht de gebeurtenissen rond HBG maar eens rustig af, maar geeft de hoop op overname van de HAM nog niet op. Een gezamenlijk bod op de Rijswijkse bouwer samen met Heijmans is echter niet aan de orde. Dit zei topman Rob van Gelder bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

“De zakelijke waarde van ons bod op de HAM is superieur aan waarde van de joint venture HAM-Ballast Nedam Baggeren.” Het was een van de weinige uitspraken die Van Gelder wilde doen naar aanleiding van het bericht aan de aandeelhouders van HBG. “Wij zijn er nog druk op aan het studeren. Zo op het eerste oog hebben we niets wezenlijks nieuws ontdekt. Volgende week zullen wij op onze website ons commentaar geven op die punten waar wij bij betrokken zijn”, zei de baggertopman.

Wel wilde hij nog even ingaan op het verschil van mening of het Boskalis nu wel of niet 1,25 miljard waard is. HBG heeft de waarde ervan altijd lager ingeschat en lijkt daarin gelijk te krijgen van de enquêtecommissie die door de ondernemingskamer is aangesteld. “Je moet het zo zien”, zegt Van Gelder terwijl hij een flip-over erbij haalt om aanschouwelijk onderwijs te geven. Hij tekent een huis. “Dit huis is ons 1,25 miljard waard. Dat is 14 tot 15 keer de winst. Nu kan het zijn dat er een hypotheek op zit. Die moet dan door HBG worden afgelost. Van schulden betalen is nog niemand armer geworden. Maar dat maakt ons bod niet minder waard.”

Geen respons

Nog steeds is er niet gesproken met HBG. “Wij hebben geen respons gekregen op onze uitnodiging om te praten”, aldus Van Gelder. Dit in tegenstelling tot Heijmans, met wie wel gesproken is. “Maar met Heijmans hebben we alleen maar gesproken over ons bod op de HAM. Een gezamenlijk bod op HBG is voor ons niet aan de orde.”

Dat heeft niets te maken met de veronderstelling dat Boskalis dat niet zou mogen doen. “De standstill-overeenkomst is niet meer van toepassing.” Maar meer met het feit dat een gezamenlijk bod niet nodig is. Heijmans kan het bod alleen doen onder de al eerder door topman Joop Janssen gestelde voorwaarde dat hij HAM aan Boskalis kan overdoen.

“We zitten nu in een fase van wie het weet mag het zeggen. Ik houd nergens rekening mee, maar ik heb de hoop nog niet opgegeven”, zegt Van Gelder. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de beslissing over een investering in twee nieuwe 14.000 kuubs hopperzuigers maar even is uitgesteld.

De Papendrechtse baggeraar blijft overigens zeer optimistisch over de vooruitzichten in de baggermarkt. “Je zou denken dat gezien de groeivertraging er terughoudend met investeringen zou worden omgegaan. In onze markt merken we daar niets van.”

De orderportefeuille is onveranderd goed gevoeld en vooral in de thuismarkten, met uitzondering van Nigeria, gaat het baggeraars goed. Reden om voor heel 2001 de winstgroei naar boven bij te stellen van 10 naar 15 procent.

Halfjaarcijfers Boskalis

Hal x miljoen euro

2001 2000

Omzet 482 437

EBIT 36,3 32,8

Nettowinst 30,1 26,4

Eigen vermogen 331 300

Reageer op dit artikel