nieuws

BNA-kubus 2001 voor Kees Rijnboutt

bouwbreed Premium

Architect en voormalig Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt (62) ontvangt de BNA-kubus 2001, de architectuurprijs van de Bond van Nederlandse architecten. Met deze prijs wil de BNA bijzondere waardering tonen voor de wijze waarop Rijnboutt complexe stedenbouwkundige projecten regisseert. De prijs wordt begin oktober uitgereikt.

De jury, onder voorzitterschap van Willem van der Pasch, looft Rijnboutt voor zijn antwoord op de nieuwe omstandigheden waaronder architecten en stedenbouwers hun beroep moeten uitoefenen. Grote herinrichtingsoperaties worden gerealiseerd in een complex stelsel van samenwerkingsverbanden. Om die ingewikkelde en langdurige processen tot een goed einde te brengen, is een regisseur onmisbaar. Rijnboutt heeft dit volgens de jury als geen ander in de vingers.

Rijnboutt was van 1989 tot 1995 Rijksbouwmeester en maakt nu als directeur en architect deel uit van De Architectengroep. Rijnboutt heeft een tiental gebouwen in uitvoering, coördineert de vernieuwing van het stadshart van Amstelveen en is in Amsterdam supervisor van het totale IJ-oever project en voorzitter van het kwaliteitsteam IJburg.

De BNA-kubus wordt voor de 32ste keer uitgereikt. Rijnboutt mocht in 1990 de prijs ook al in ontvangst nemen, toen specifiek voor het instituut voor de Rijksbouwmeester.

Reageer op dit artikel