nieuws

Architectuurinstituut stort zich op ‘woonproducent’

bouwbreed

De woonconsument, die in de toekomst letterlijk meer ruimte om zelf een huis te ontwerpen, krijgt hulp van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Dat houdt 15 en 16 september een informatiemarkt voor de woonconsument als woonproducent.

Er zullen architecten aanwezig zijn, gemeenten, de Federatie Welstand, Vereniging Eigen Huis en huiseigenaren die zelf eerder een eigen ontwerp in de praktijk brachten. Maar voor het voor een groter publiek zover is, zal de organisatie van de bestaande bouwmarkt moeten worden opengebroken, meent de organisator.

Aanleiding voor de markt is het besluit van de overheid dat eenderde van de nieuwbouw tussen 2005 en 2010 in handen moet zijn van de toekomstige bewoners. Voor deze toekomstige huiseigenaren is de markt bedoeld. Het gaat immers om een toekomstige bouwstroom van honderdduizenden woningen, stelt het NAi.

De ‘nieuwe kopers’ hebben invloed op de architectuur, de grootte, de indeling van de woning en de afwerking. Daarvoor wordt ook het bouwbesluit, waarin nu nog vaak strenge woonregels staan, minder rigide gemaakt en vereenvoudigd. Het particulier opdrachtgeverschap moet zo een alternatief vormen voor de projectmatige seriebouw, die nog steeds is bedoeld voor het gezin dat bestaat uit vader, moeder en twee kinderen.

Reageer op dit artikel