nieuws

VVD stemt op politieke gronden in met herindeling van Den Haag

bouwbreed

De Eerste Kamer heeft met een kleine meerderheid ingestemd met de herindeling van de gemeente Den Haag. Vier VVD-senatoren en een D66-senator gaven bij de stemming te kennen grote bezwaren te hebben tegen het voorstel, maar verklaarden dat zij om politieke redenen toch voor stemden.

Tegen de herindelingsvoorstellen stemden de fracties van het CDA, de ChristenUnie, de SGP, vier GroenLinks-senatoren en de onafhankelijke senator Bierman. Het voorstel werd aangenomen met 41 tegen 32 stemmen. Twee senatoren waren afwezig.

Kort voor de stemming had minister De Vries (Binnenlandse Zaken) nog een klemmend beroep gedaan op de twijfelende VVD- en D66-senatoren, om toch met het voorstel in te stemmen. In de Tweede Kamer gaven de drie paarse fracties unaniem hun fiat voor de herindeling.

Na afloop van de stemming gaf De Vries aan ‘groot respect’ te hebben voor de VVD, die om politieke redenen uiteindelijk toch unaniem voor de herindelingsplannen stemden. “Dat hoort zo in een coalitie. Je maakt een afspraak en daar houd je je ook aan”, aldus de PvdA-bewindsman.

Verklaring

VVD-fractievoorzitter Van den Broek-Laman Trip zei dat de liberale senatoren goed hebben geluisterd naar het beroep dat De Vries op hen heeft gedaan. In een verklaring voorafgaand aan de stemming gaf woordvoerder Van Heukelum nog aan dat vier VVD-senatoren de grootst mogelijke bezwaren tegen het wetsvoorstel hadden. Maar de liberale Eerste-Kamerleden Ginjaar, Dupuis, Roscam Abbing-Bos en De Beer zouden het pleidooi van De Vries ‘goed in de oren hebben geknoopt’.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels