nieuws

Vloerdelen lijken massief maar schotelen niet

bouwbreed

Als iemand het plan heeft om, al dan niet zelf, een massief houten vloer in zijn huis te leggen, rijst altijd de vraag: wat doet de vloer als hij eenmaal ligt? Blijft hij vlak of gaat hij werken? Met de introductie van een vormvast vloerdeel lijkt die vraag tot het verleden te behoren.

octrooi

Nummers: 1013198 en 1016307

Octrooihouder: Bakker de Houthandel CV uit Hoogkarspel

Uitvinder: M. Verweij

Op de televisie zijn regelmatig consumentenprogramma’s te zien die de gedupeerde eigenaren van een nieuwe massief houten vloer aan het woord laten. Vloeren die in een vochtig seizoen zo opzwellen dat de meubels bijkans het plafond beschadigen of waarbij in het stookseizoen kleine huisdieren tussen de naden verdwijnen.

Hout werkt. En houten vloerdelen met een breedte dikte verhouding van gemiddeld 1:10 hebben de neiging om krom te trekken. Uitvinder Verweij: “Door een massief strook met een dikte van zes tot acht millimeter op een achttien millimeter ondergrond van multiplex te lijmen, is de kans op schotelen nagenoeg verdwenen.”

De houten stroken van zes millimeter garanderen het uiterlijk van een massieve vloer.

Verweij: “We hebben voor zes millimeter gekozen, omdat dat de dikte is die ook bij massieve delen de eigenlijke dikte bepaalt. Immers, na zes millimeter kom je op de mes- en groefverbinding.”

Naast het voordeel van een schotelvrije vloer is de ‘multigarant plank’ volgens Verweij makkelijk te leggen. “Als je een traditionele massieve vloer verlijmt van honderd vierkante meter, ben je anderhalve week bezig. Met onze vloer ben je in twee dagen klaar”, aldus Verweij.

Los gelegd

De tijdwinst zit vooral in het los leggen van de delen. Dat is volgens Verweij mogelijk door het grote gewicht van de planken. Op de ondervloer komt eerst een vochtwerende folie, vervolgens een egaliseerlaag met foamplaten. Dan worden de planken gelegd.

Een bijkomend voordeel van het toepassen van een toplaag van zes millimeter, is de besparing op tropisch hardhout. Verweij: “Het is toch eigenlijk zonde om dik hout te gebruiken, terwijl een dunne laag voldoet? Bovendien is het systeem hierdoor qua prijs met een massieve vloer vergelijkbaar.”

Reageer op dit artikel