nieuws

Veel schade na explosie Hoek Loos

bouwbreed Premium

Verschillende grote en lichtere explosies bij het bedrijf Hoek Loos in Eindhoven hebben gisteren in de ochtenduren voor flinke ruit- en gevelschade gezorgd. Glaszetters reden af en aan om de gesprongen ruiten zo snel mogelijk te vervangen.

Naast Hoek Loos zelf hebben vooral de omliggende bedrijfspanden op industrieterrein De Kade het zwaar te verduren gekregen. Metalen brokstukken zijn honderden meters door de lucht geslingerd en hebben vervolgens de daken en gevels van zeker twaalf bedrijven flink beschadigd. In sommige gevallen werd zelfs het complete dak verwoest.

Rond 09.00 uur vonden er een paar flinke explosies plaats bij Hoek Loos, leverancier van industriële gassen. Uit een eerste onderzoek blijkt dat de explosie is ontstaan bij het vulstation van het bedrijf. Een tankwagen die op dat moment werd gevuld met lachgas, ontplofte door nog onbekende oorzaak. De hevige explosies die daarop volgden, werden tot in de verre omtrek waargenomen. De brand die daarna in een bijgebouw van het bedrijf ontstond, was binnen anderhalf uur onder controle. Ongeveer tien werknemers van Hoek Loos raakten lichtgewond als gevolg van de klap en rondvliegende brokstukken.

Ook circa honderd woningen in de nabijgelegen wijk Doornakkers zijn flink beschadigd. Op 140 meter van het bedrijf staan de eerste woningen. De enorme knallen hebben honderden ruiten in de omgeving doen sneuvelen. De diverse glasbedrijven in Eindhoven konden de herstelwerkzaamheden gisteren daardoor nauwelijks aan. “Nadat ik de knal had gehoord, heeft de telefoon hier geen moment stilgestaan. Ik geloof dat we in de ochtenduren al twintig extra opdrachten hebben aangenomen vanwege de explosie”, aldus planner M. van Oudenhoven van glashandel Verbo in Eindhoven. “In veel gevallen gaat het om behoorlijk grote ramen van 1,50 bij 1,50.”

De politie verwacht vandaag een eerste indruk te hebben van de totale schade als gevolg van de explosies bij Hoek Loos.

Reageer op dit artikel