nieuws

Tweede poging voor centrale bediening lijkt te lukken

bouwbreed

De eerste aannemer die de centrale bediening van vier waterstaatswerken in Maastricht zou realiseren ging eraan kapot. Croon Elektrotechniek levert het systeem nu alsnog op, in oktober.

De gewenste modernisering van vier installaties in Maastricht zijn voor Rijkswaterstaat aanleiding geweest te kiezen voor een systeem van bediening vanuit een centraal bedieningsgebouw. Dat verhoogt de bedrijfszekerheid, de efficiency en levert voor het bedienend personeel betere arbeidsomstandigheden op.

De projectspecificatie voor de centrale bediening van de oude sluis Bosscheveld, stuw Borgharen, hefbrug St. Servaas en voedingsduiker Bosscheveld in Maastricht is voor Rijkswaterstaat directie Limburg gemaakt door ingenieursbureau Oranjewoud.

Het werk wordt uitgevoerd door Croon Elektrotechniek in Roosendaal. De elektrische installaties van de vier objecten zijn inmiddels gerenoveerd. Het centrale bedieningsgebouw is klaar. Het besturingssysteem moet nog worden geïnstalleerd. Het is een systeem waarbij bediening geschiedt via beeldschermen. De vier locaties zijn met snelle datacommunicatieverbindingen aan het systeem in het centrale gebouw gekoppeld.

Projectleider J. van Vliet van Croon Elektrotechniek laat weten dat het project goed loopt. Van Vliet: “We liggen op schema, maar de tijdsfactor is bepalend bij dit werk. Het is erg krap voor het hoogwaardige werk dat we doen. Het is bij de stuw bijvoorbeeld zo dat gedurende de laagwaterperiode van honderd dagen je niet aan de stuw mag werken. Desondanks gaan wij gaan in oktober opleveren.”

Stempel

Het werk draagt een bepaald stempel, omdat de uitvoering al een keer eerder niet is gelukt. De vorige aannemer is er zelfs failliet aan gegaan. Het is toen opnieuw aanbesteed. Croon heeft het aangenomen maar met een ander soort besturingssysteem. Het is volgens Van Vliet nog niet te zeggen of het bedrijf er geld aan zal overhouden, maar dat het geen vetpot zal zijn, wel hij wel kwijt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels