nieuws

Tweede data-knooppunt zetelt terecht in Enschede

bouwbreed

Vandaag opent minister Van Boxtel het tweede knooppunt voor dataverkeer: ‘Ndix’ of Nederlands-Duitse Internet Exchange. Niet te verwarren met de financiële beurzen die zich ook met het woord exchange tooien, maar voor datacommunicatie even belangrijk als actuele koersinformatie voor effectenbezitters.

Bijna tien jaar heeft internettend Nederland het met éeacuten knooppunt voor dataverkeer gedaan: de Amsterdam Internet Exchange. Deze ‘Amsix’ regelde het complete net-verkeer van Nederland: dáár was de aansluiting op de wereldomspannende ruggengraat of ‘back bone’ van het internet. Nu is er een tweede knooppunt, in Enschede.

De afgelopen jaren plaatsten honderden bedrijven hun internet-servers vlak bij de Amsix, wat voor nogal wat kantoornieuwbouw in de Watergraafsmeer zorgde. Zo waren zij immers verzekerd van optimale bereikbaarheid van website en e-mailserver, wat high tech-bedrijven nu eenmaal graag wilden kunnen bieden aan hun klanten.

Om drie redenen is de opening van Ndix interessant: er is nu een ‘back up’ voor het geval Amsix tijdelijk uitvalt, er ontstaat meer en goedkopere bandbreedte voor Oost-Nederland, en het kan een toename van de bedrijvigheid in de EU-regio Twente-Nordrhein Westfalen tot gevolg hebben. Dit laatste is ook weer interessant voor vastgoedontwikkelaars en bouwers, zij het dat het aantal faillissementen in de internetwereld dezer dagen het aantal nieuwe initiatieven ver overstijgt.

In dat opzicht had het nieuwe knooppunt beter een paar jaar eerder kunnen ontstaan, toen het internet nog zo’n explosieve groei doormaakte. Illustratief heeft Ndix zelf dan ook geen nieuw gebouw betrokken, maar bevindt zich – uitermate veilig – in een voormalig depot van de Nederlandsche Bank in Enschede, vlakbij de campus van de universiteit Twente.

Maar de eerstgenoemde reden – mogelijke uitval van de Amsix – is natuurlijk een kolfje naar de hand van informatietechnologen, die altijd zo benadrukken dat je systeem plat kan gaan en dat er dan direct vervanging moet zijn. Nu is dat op nationaal plan in elk geval gewaarborgd. En het feit dat de connecties voor Oost-Nederlandse en Duitse internetproviders goedkoper en sneller wordt is ook van belang: tot voor kort moesten dure huurlijnen naar de Amsix open staan. Nu prik je zo in op de meervoudige gigabit-ethernet-verbinding van Ndix. De complete installatie heeft dezelfde capaciteit als het Amsterdamse knooppunt. Dat is voorlopig nog zeer ruim bemeten, maar als het internetverkeer blijft toenemen, zal dat wel nodig zijn.

Het plan voor Ndix ontstond pas ruim een jaar geleden bij de Universiteit van Twente. Na een publieke financieringsronde die éeacuten miljoen gulden startkapitaal opbracht, kon het knooppunt worden ingericht. Internetproviders kunnen al sinds begin dit jaar worden aangesloten; een aantal heeft dat ook gedaan. De opening is dus een feestelijke formaliteit. Of dat de reden is dat de minister er niet voor naar het oosten komt, is onduidelijk. Heel modern hoeft de minister namelijk niet naar Enschede te komen om de opening te verrichten; hij zal de handeling vanmiddag via het internet uitvoeren vanuit Den Haag.

Stemmenpost

Nu nog iets anders. Vorige maand staakte KPN Telecom met de gratis stemmenpost, zoals ik voicemail laatst hoorde noemen. Een storm van protest ontstak, maar dat hielp weinig; je moet voortaan minimaal een dubbeltje betalen om af te luisteren of er iemand voor je gebeld heeft. En dat terwijl de tikkenboer al extra verdiende doordat iedereen al die gemiste telefoontjes ging terugbellen.

Een tijdje leek het erop dat de internetfirma Xoip, waar je gratis een stemmen- en faxpostbus kunt krijgen en deze per e-mail ontvangen, in het gat zou springen. Maar helaas: ook Xoip liet weten vanaf 15 juli geld te vragen voor haar diensten. Reden: ze houden het hoofd niet boven water uit de inkomsten van advertenties en telefoontikken. Maar volgens mij is de aangekondigde tariefstelling voor particulieren, die toch het grootste deel van de doelgroep uitmaakt, veel te hoog: een kleine honderd gulden per jaar (45 euro). Daarvoor heb je al gauw een fysiek antwoordapparaat, en voor die paar faxen per jaar ga je niet betalen, hoe sympathiek of handig je de dienst ook vindt. Ik vrees een volgend faillissement in deze sector. Zie: www.xoip.nl

Reageer op dit artikel