nieuws

Talis stimuleert verbouw huis

bouwbreed

De Nijmeegse woningcorporatie Talis wil huurders financieel stimuleren hun woning te verbeteren. Onder bepaalde voorwaarden hoeft de woning niet in oude staat te worden hersteld. De corporatie betaalt bij het verlaten van de woning een vergoeding voor de verbeteringen, als tegenprestatie voor de waardeverhoging van het huis.

Dit jaar loopt een proef onder 10 procent van de 14.000 huurders van Talis. Met ingang van volgend jaar zal de zav-regeling (zelf aangebrachte voorzieningen) voor alle huurwoningen van Talis gelden. Het gaat overigens om een variant op het landelijk gevoerde beleid ten aanzien van zelf aangebrachte voorzieningen.

Waar de woningcorporatie dankzij de aangebrachte verbeteringen kan besparen op onderhoudskosten, wordt dit voordeel doorbetaald aan de huurder. Om deze onderhoudskorting te krijgen, moet de huurder dan wel de corporatie zelf de werkzaamheden laten verrichten. Op het moment dat de huur wordt opgezegd, neemt de woningcorporatie bovendien de aanpassingen over voor wat ze dan waard zijn.

Keuken

Huurders die meedoen aan de regeling, kiezen voornamelijk voor het verbouwen van keuken en douche, weet J. Snoei. Hij is hoofd interne aannemerij bij Talis. Het gaat bijvoorbeeld om een nieuw aanrechtblad, nieuwe tegels en mengkranen in plaats van de standaardkranen.

De corporatie rekent op een extra bedrag voor onderhoud van 1 miljoen gulden per jaar voor het gehele woningbezit.

De interne aannemerij verwacht het leeuwendeel van de aanpassingen zelf te kunnen uitvoeren, in opdracht van de huurder. Het aantal buitendienstmedewerkers zal dan verdubbelen tot 32. Wel blijft Talis ook straks het werk grotendeels uitbesteden. Snoei: Met 25.000 reparatieverzoeken per jaar doen we nu een kwart van het werk zelf.

Hoewel de proef nog loopt, valt de animo Snoei tegen. We hadden verwacht dat 4 procent van de huurders zou meedoen, maar we zitten nu op 1,5 tot 2 procent. Misschien moeten we de onderhoudskorting verhogen. Die bedraagt nu maximaal 40 procent van het bedrag dat de huurder investeert. Cascoverhuur, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam wordt toegepast, is voor Talis niet rendabel.

Reageer op dit artikel