nieuws

Stuweiland nieuwe stijl bij Driel half jaar vertraagd

bouwbreed

De oplevering van het stuweiland nieuwe stijl in de Rijn tussen Doorwerth en Driel loopt een half jaar vertraging op door de langdurige hoge waterstanden van afgelopen winter. Een groot deel van de werkzaamheden kan alleen droog worden uitgevoerd.

Het stuweiland vormt de afscheiding tussen de stuw en het sluiskanaal voor de scheepvaart en dateert van eind jaren zestig. Wegens het hoogwater in 1993 en 1995 besloot Rijkswaterstaat het complex aan te passen. Van het 42 hectare grote eiland werd 180.000 kuub grond afgegraven waardoor verschillende niveaus zijn ontstaan. Dat biedt meer ruimte aan het water Èn mogelijkheden voor gevarieerde natuur.

Een van de onderdelen die vertraging oplopen, is de vistrap die aannemer Hakkers uit Werkendam aanlegt. Zo’n trap moet het voor zalm- en forelachtigen mogelijk maken de stuw te passeren. Hakkers legt voor de vissen negentien treden aan van 15 centimeter hoog. Eerder hoopte hij door te kunnen werken door kwelwaterpompen op terpjes in het water te zetten, maar dat bleek niet voldoende. Ook broedende vogels zorgden al voor twee maanden vertraging.

Het stuweiland kan nu waarschijnlijk in oktober worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel