nieuws

School van start voor makers ornamenten

bouwbreed

In Deventer komt een ornamentenschool. De leerlingen worden opgeleid tot houtsnijder en kunnen na hun opleiding onder meer aan de slag bij restauratieprojecten aan oude panden. Het is de eerste opleidingsschool in Nederland die gespecialiseerd is in het ornamentsnijden.

“Er is een toenemende vraag naar vakmensen die dit oude ambacht onder de knie hebben. Met name voor de restauratie van historische panden, waarbij gestoken schilderslijsten, snijramen, guirlandes en consoles in oude glorie worden hersteld”, vertelt initiatiefneemster B. van Blijkshof.

De eerste opleiding, die bestaat uit achttien praktijk- en achttien theorielessen, begint januari volgend jaar en is al volgeboekt. “De deelnemers komen uit alle delen van het land. Een aantal van hen is afkomstig uit de bouwwereld, maar er zitten ook meubelmakers bij.” Het vinden van voldoende vakdocenten is nog een probleem. Van Blijkshof is bezig met C. van Soestbergen, ornamentenmaker van de replica van het schip De Batavia. Ook richt ze haar blik op de voormalige Oostblok-landen. “Hier zijn namelijk nog wel klassieke opleidingen voor ornamentsnijders.”

Tijdens de opleiding in Deventer wordt ook aandacht besteed aan (kunst)geschiedenis, het gebruik van gereedschappen en mallen en het maken van afgietsels en afwerkingstechnieken. De opleiding wordt afgesloten met een meesterproef. De initiatiefneemster is in gesprek met het Instituut Collectie Nederland over certificering van de nieuwe opleiding.

In Utrecht bestaat al langer een school die gespecialiseerd is in restauratietechnieken. De Nimeto Utrecht leidt onder meer op tot restauratieschilder. Volgens een woordvoerster gaat het hier om een bijvak als specialisatie van een vierjarige opleiding. De vakstudie restauratietechniek telt zestig leerlingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels