nieuws

Rotterdam: haven verzelfstandigen

bouwbreed

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil het Gemeentelijke Havenbedrijf (GHR) omvormen tot overheids-nv, een zelfstandig bedrijf waarbij de overheid de aandelen in handen heeft. Dat heeft wethouder P. van Dijk bekendgemaakt.

Gehele of gedeeltelijke privatisering is volgens het gemeentebestuur niet aan de orde. Sinds jaar en dag is het GHR een pure gemeentelijke dienst. Net als de andere gemeentelijke diensten als de vuilophaaldienst (Roteb), het parkeerbedrijf en gemeentewerken, moet het GHR iedere verandering in de haven aan de gemeenteraad voorleggen. Deze situatie maakt het GHR log en weinig slagvaardig.

Binnen de gemeente gaan al tijden stemmen op voor een ander bestuursmodel voor de Rotterdamse haven. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu voorgesteld het Havenbedrijf te veranderen in een overheids-nv. De aandeelhouders kunnen verschillende overheden zijn, zoals bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en een aantal andere in het Rotterdamse havengebied gelegen gemeenten. Op basis van een ambtelijk onderzoek oordeelt het college dat “dit model geschikt lijkt voor de aansturing van het GHR met oog op de te verwachte ontwikkelingen in het haven- en industriële complex”.

Over de precieze invulling van het plan kon Van Dijk nog geen uitspraken doen. Deskundigen, ambtenaren en raadsleden gaan zich nu buigen over het idee van de wethouder. In september praat de gemeente vervolgens verder over de overheids-nv.

Reageer op dit artikel