nieuws

Roestvast staal corrodeert in kuststreek wel degelijk

bouwbreed Premium

In de beoordelingsrichtlijn (BRL) 3100 voor metselwerkondersteuningen is een aanname opgenomen die tot gevaarlijke situaties kan leiden. Roestvast staal (rvs) is namelijk niet altijd roestvast onder chloridehoudende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in de kuststreken het geval is.

Dit zegt prof.dr. J. Bijen van de TU Delft naar aanleiding van het artikel in Cobouw van donderdag 28 juni over roestvaststalen onderdelen in zwembaden die plotseling kunnen breken.

Oorzaak is de door chloride geïnitieerde spanningscorrosie die onder andere kan ontstaan door chloordampen in de vochtige lucht en de trekkracht in een rvs constructie.

Bijen: “In mijn colleges materiaalkunde voor studenten civiele techniek heb ik al sinds vele jaren dit fenomeen opgenomen. De ramp in 1985 te Uster in Zwitserland waar vele doden vielen toen een aan roestvaststalen beugels opgehangen plafond in een zwembad viel, is daarbij een voorbeeld.”

In dat verband maakt Bijen zich zorgen over wat in de BRL 3100 ‘Nationale beoordelingsrichtlijn voor metselwerkondersteuningen’ staat opgenomen.

Want volgens de Delftse hoogleraar is rvs niet altijd roestvast onder chloridehoudende omstandigheden, zoals in zwembaden maar ook bij toepassingen in zee of aan de kust. Alleen voor sommige hoog-molybdeenhoudende AISI 316 staallegeringen is dat het geval.

Gevaarlijk

Metselwerkondersteuningen zijn vereist voor gebouwen hoger dan tien meter. De BRL stelt dat ‘mag worden geacht dat de levensduur gemiddeld 90 tot 110 jaar is, waarbij met 95 procent betrouwbaarheid wordt gesteld dat 95 procent van alle metselwerkondersteuningen langer zullen meegaan dan de genoemde referentieperiode van vijftig jaar’.

“Voor beschreven rvs metselwerkondersteuningen gaat de beoordelingsrichtlijn ervan uit dat daar aan wordt voldaan. Dat is mijns inziens een onverifieerbare en gevaarlijke aanname”, aldus Bijen.

Reageer op dit artikel