nieuws

Randmeer impuls regionale economie

bouwbreed

De aanleg van een randmeer om de Noordoostpolder kan een grote impuls geven aan de regionale economie. Dat heeft het onderzoeksinstituut LEI gemeld.

Het plan voor een randmeer is aangegeven in de Vijfde nota ruimtelijke ordening. Het meer loopt vanaf het Vollenhovermeer naar Lemmer en zou het Kuindermeer moeten heten. Minister Pronk (VROM) heeft afgelopen week een haalbaarheidsonderzoek aangekondigd, op verzoek van Tweede-Kamerlid Stellingwerf (ChristenUnie).

Het LEI heeft twee varianten voor een randmeer doorgerekend. Eén met meer woningbouw en recreatieve bedrijven en één met meer natuur. Afhankelijk van de variant variëren de nettokosten van aanleg tussen 200 en 300 miljoen gulden. Daarna is er jaarlijks sprake van een netto-opbrengst van 15 tot 25 miljoen gulden, stelt het LEI.

Reageer op dit artikel