nieuws

Provincie schraapt laagje van irritant klinkend beton af

bouwbreed

Van een pas gelegd cementbetonnen wegdek op de N266 tussen Veghel en Beek en Donk wordt dit najaar gedeeltelijk weer een laagje afgeschraapt. Na klachten van bewoners van de aangrenzende wijk De Leest werd duidelijk dat het nieuwe wegdek geluidsoverlast veroorzaakt. Een tegenvaller voor de provincie Noord-Brabant, die hoopte voorlopig van onderhoud aan de weg af te zijn.

Rond de jaarwisseling verving de provincie het asfalt, dat door het intensieve gebruik sneller was versleten dan verwacht, door het duurzamere beton. Alhoewel het aantal decibellen binnen de toegestane normen bleef, begonnen omwonenden al snel te klagen over het ‘irritante geluid’ dat van de weg kwam. Metingen wezen uit dat inderdaad niet zozeer het volume, maar vooral de hoge frequentie van het geluid de boosdoener was.

Om de omwonenden tegemoet te komen, begint de provincie na de zomervakantie met een proef op de 250 meter wegdek die langs de woonwijk loopt. Met het afslijpen van een toplaagje moet het aantal Hertz omlaag worden gebracht, terwijl de stroefheid, duurzaamheid en andere positieve eigenschappen gelijk moeten blijven. De verderop gelegen woonwijk De Scheifelaar had graag gezien dat een langer weggedeelte afgeschraapt zou worden, maar daarvoor zou de provincie ingewikkelde planwijzigingen moeten doorvoeren. Het bestuur van de provincie Noord-Brabant doet nog geen uitspraken over het al of niet behandelen van de hele N266. Eerst wordt bekeken wat de proef oplevert.

Reageer op dit artikel