nieuws

‘Onderzoeker HBG niet onpartijdig’

bouwbreed

De keuze van de Amsterdamse Ondernemingskamer om drs J. Peters het onderzoek naar mogelijk wanbeleid van het HBG-bestuur uit te laten voeren, heeft vraagtekens opgeroepen bij analist M. Aupers van Rabo Securities.

Peters, voormalig topman van Aegon en voorzitter van de commissie Corporate Governance, liet onlangs in het Financieele Dagblad zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in de baggeroorlog. Hij zei onder meer dat “aandeelhouders vaak onvoldoende beseffen dat de leiding van de onderneming er zit om de continuïteit van de onderneming na te streven. Dat leidt tot terughoudendheid bij de handel in bedrijfsonderdelen.” Bedrijven zouden zich bij overnamebiedingen bovendien “niet moeten laten opjutten door de financiële wereld”.

Peters verdedigde in hetzelfde stuk ook het communicatiebeleid van C.J. Reigersman, bestuursvoorzitter van HBG. “Reigersman sprak niet met de pers voor hij zijn aandeelhouders had geïnformeerd tijdens de bava (bijzondere aandeelhoudersvergadering, red). Zijn motto is: ‘een goede baggeraar gooit niet met modder’. Dit sprak mij zeer aan en zou mijns inziens moeten gelden in alle bedrijfstakken.”

Volgens Aupers heeft Peters met zijn artikel in de krant een duidelijke stelling ingenomen. “En die is niet in het voordeel van de aandeelhouders”, aldus de analist. Peters, momenteel president-commissaris van kantoorinrichter Sama Groep, heeft daardoor de schijn gewekt niet onpartijdig te zijn.

P. de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), kan wel leven met de keuze voor Peters, die overigens geassisteerd zal worden door P. Moerland, hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de Katholieke Universiteit van Brabant. “Ik ben blij dat er onderzoekers van dit kaliber zijn gevonden.”, aldus De Vries. “Peters is een grote naam op het gebied van corporate governance.”

Op pagina 2: ‘Baggeroorlog is nog lang niet voorbij’.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels