nieuws

Nieuw stadion voor Ado

bouwbreed

Een stadion dat er ook zo uitziet en niet schuilgaat achter kantoren, die noodzakelijk zijn om de grondexploitatie rond te krijgen.

Dat ontwierp architect Rob Ligtvoet voor de Haagse voetbalclub ADO. Het stadion komt te liggen in de oksel van het Prins Clausplein.

Bij de toelichting van de plannen wees sportwethouder Stolte op het belang van een goede voetbalclub voor Den Haag en gaf aan de grond gratis te willen afstaan. Hij hoopt de misgelopen opbrengsten terug te verdienen door de hogere grondprijzen van naastgelegen kavels. Daar rekent hij op als gevolg van de aanzuigende werking van het stadion.

Architect Ligtvoet plaatst 40.000 vierkante meter kantoorruimte onder de tribunes en in de veertien kolommen die het dak dragen. Daardoor blijft het stadion goed als zodanig herkenbaar. Bedrijven kunnen desgewenst hun kantoorruimten laten aansluiten bij hun business-rooms en vanuit kantoor over het voetbalveld uitkijken.

Anti-tankgracht

De veertien kolommen rondom het ovale stadion bieden dus geen onderdak aan de trappen die de bezoekers naar hun plek op de tribunes brengen. Bezoekers komen het stadion binnen via een onderdoorgang die ze in een 15 meter brede zone brengt rondom het hele veld. Vandaar kunnen ze via trappen naar de tribunes. In die zone komen winkeltjes en verkooppunten. Als het aan Ligtvoet ligt, wordt het geen ‘anti-tankgracht’ zoals bij veel andere stadions.

Uitbreiden

Het stadion biedt in eerste instantie plek aan 18.000 toeschouwers. Dat is voorlopig ruim voldoende voor de club die al jaren in de eerste divisie speelt. Het aantal zitplaatsen is op termijn gemakkelijk uit te breiden tot 25.000. Er is nog ruimte onder de kap en daar wordt ook de draagconstructie op berekend.

Gemeente en club hebben ambities om weer in de eredivisie te gaan spelen en werken daar hard aan. Volgens wethouder Stolte werkt dat verbroederend voor de stad. Hij vindt het maar vreemd dat de derde stad van Nederland niet eens een voetbalclub heeft die in de eredivisie speelt.

Ligtvoet bouwde eerder in de hofstad De Haagse Poort en het kantoor van Nationale Nederlanden dat de trend zette voor meer overbouwingen. Een ander recent ontwerp van Ligtvoet en zijn bureau Kraaijvanger Urbis is het gerechtsgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam.

Met de bouw is 160 tot 170 miljoen gulden gemoeid. Naar verwachting wordt in de tweede helft van 2002 begonnen met de bouw, waarna Ado er in 2005 in kan voetballen.

Reageer op dit artikel