nieuws

Midden-Europa kreunt onder naderend water

bouwbreed

De ernstige overstromingen in Midden-Europa breiden zich nog steeds uit. Vanuit het zuiden nadert in Polen over een honderd kilometer breed front een nieuwe vloedgolf. Op diverse plaatsen bezwijken doorweekte dijken.

Ook uit Tsjechië en Slowakije komen meldingen over forse schade, die in Midden-Europa inmiddels is opgelopen tot vele honderden miljoenen euro’s. Het aantal doden is gestegen tot boven de dertig. In Slowakije is een aantal plaatsen in het oosten van het land al meerdere dagen niet meer over de weg bereikbaar.

Aan de Duitse zijde van grensrivier de Oder, vier jaar geleden het toneel van grote overstromingen, neemt lokaal de spanning toe. In Ratzdorf zijn de bewoners kwaad dat de verbeteringswerken nog steeds niet ter hand zijn genomen. In het plaatsje overspoelde het Oderwater in 1997 een tiental boerderijen. De bouwmaterialen liggen sinds het voorjaar gereed maar de grondeigenaren liggen dwars, in de hoop hogere prijzen af te kunnen dwingen.

Volgens het milieubureau van deelstaat Brandenburg is de grond ter plaatse hooguit 60 cent tot 3 kwartjes per vierkante meter waard. Inwoners van Ratzdorf, waar het water in de rivier 2 meter hoger staat dan normaal, overwegen strafklachten in te dienen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het uitblijven van de dijkversterking. Op de tien plaatsen waar afgelopen jaren in Brandenburg de Oderdijk versterkt is, geldt ter voorkoming van uitspoeling van het nieuwe materiaal bijzondere bewaking. Rampzalige situaties zoals in 1997 worden in het stroomdal van de Pools-Duitse grensrivier niet verwacht.

Zandzakken op

In de buurt van de Oost-Poolse plaats Kamien brak maandag de vijfde dijk op rij door. De vrees bestaat dat nog meer met water volgezogen dijken in Zuidoost-Polen de druk van de tweede vloedgolf niet zullen kunnen weerstaan. Op diverse plaatsen zijn de helpers door hun zandzakken heen. Ernstige kritiek barst los op de overheden die uit de grote overstromingen vier jaar geleden blijkbaar niets geleerd hebben. Vanuit Warschau klinkt het verwijt dat de regio’s weinig efficiënt zijn omgesprongen met de beschikbaar gestelde middelen.

Vier Poolse dorpen ten zuiden van Sandomierz liepen zondag onder, doordat dijken langs de rivieren de Weichsel en de San bezweken. Een ervan is Polaniec, waar dicht bij de rivieroever een elektriciteitscentrale staat die een groot gebied van stroom voorziet. Een van de dorpen is Zalesie Gorczyckie.

In totaal moesten in de wijde omgeving bijna 12.000 mensen hun huizen verlaten. Een gebied van 52 vierkante kilometer met honderden boerderijen staat onder water.

Uiterst kritiek bleef de situatie in het historische plaatsje Sandomierz in het zuiden van Midden-Polen. De plaats met talrijke bouwwerken uit de late Middeleeuwen wordt ook door het uitzonderlijke hoge rivierwater bedreigd.

De doorgaans uiterst efficiënte vrijwilligersorganisatie Technische Hilfswerke steunt plaatselijk met inzet van groot materieel.

Reageer op dit artikel