nieuws

Liftmonteurs behalen hun diploma stap voor stap

bouwbreed

Huiswerk maken is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Niettemin zijn er betrekkelijk weinig cursisten die het doen, constateert R. Beuker, voorzitter van de Stichting Opleiding Lifttechniek (SOL). “De meesten hebben het ook eigenlijk niet nodig om uren over de boeken gebogen te zitten. Ze werken allemaal in de praktijk en daarop zijn onze cursussen afgestemd.”

De SOL leidt lift- en roltrapmonteurs op voor landelijk erkende diploma’s, zoals liftmonteur onderhoud, liftmonteur montage en modernisering, roltrap monteur en chef monteur. Voor verkopers, tekenkamer medewerkers en calculatoren zijn er aparte opleidingen. Ook is het mogelijk om losse modules te volgen.

Het gaat hierbij om schriftelijk onderwijs dat in samenwerking met Koninklijke PBNA wordt verzorgd. Naast het volgen van de lessen, zijn de cursisten verplicht om aan een aantal praktijkbijeenkomsten mee te maken.

In totaal zijn er zestien modules zoals Introductie in de lifttechniek, Besturingstechniek en Basisveiligheid (VCA) in de lifttechniek. “We hebben het onderwijs niet zo maar modulair georganiseerd”, zegt W. Bins, secretaris van de SOL. “In plaats dat onze cursisten pas na twee jaar een diploma behalen, krijgen ze telkens als ze een module met goed resultaat hebben afgerond een certificaat. Wie alle certificaten heeft, krijgt een landelijk erkend diploma. Zo zien ze al na korte tijd resultaat van hun inspanningen. Er zijn ook cursisten die volstaan met éeacuten of enkele modules. “

De opleidingen van de SOL zijn relatief nieuw. De stichting werd in 1998 opgericht op initiatief van de Nederlandse vereniging voor Lift en Roltraptechniek(VLR), de branchevereniging waarvan de meeste installateurs lid zijn. “We willen door goed onderwijs de vakbekwaamheid van de liftmonteurs verbeteren”, zegt Beuker.

Stap voor stap

“De modules maken het studeren voor de cursisten prettiger omdat ze stap voor stap hun diploma kunnen behalen, terwijl het voor hun werkgever overzichtelijk is. Want hij weet zo precies waar zijn personeel mee bezig is en wat ze hebben geleerd”, aldus Beuker

De twintig docenten van de SOL zijn allen mensen uit de praktijk. Zij zijn geselecteerd vanwege hun vakkennis en hebben een contract met PBNA. Het lesmateriaal wordt samengesteld onder toezicht van de onderwijs- en examencommissies van de SOL. PBNA zorgt er voor dat de teksten helder en duidelijk gestructureerd op papier komen.

Overigens kan niet iedereen die liftmonteur wil worden zich inschrijven voor een van de cursussen. Voorwaarde voor deelname is dat de werkgever deelnemer wordt van de SOL. Daarmee wil de organisatie de betrokkenheid bij het onderwijs vergroten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels