nieuws

Krachtenspel van stalen liggers in constructie van Amsterdamse ‘Eyecatcher’

bouwbreed Premium

“Problemen met de staalconstructie zoals in Hoorn verwachten wij zeker niet. Je gunt het natuurlijk niemand. Wat daar gebeurde, is voor anderen nu een extra waarschuwing”, zegt H. Schipperijn van Moes Projectontwikkeling uit Nijkerk. Schipperijn is als ontwikkelingsmanager betrokken bij de bouw van twee bijzondere kantoorpanden in Amsterdam-Zuidoost.

Twee kantorencomplexen volledig opgetrokken uit staal, met als extra bijzonderheid dat de vier hoogste verdiepingen steunen op slechts éeacuten punt. Dat vraagt extra inspanningen van hoofdconstructeur ABT uit Arnhem en Oostingh Staalbouw uit Katwijk.

‘Looking at tomorrow’ is de titel van de brochure van dit complex, dat ‘Eyecatcher’ wordt genoemd. Het is een blikvanger, het volledig uit staal opgetrokken kantorencomplex. Een tekening van de staaldoorsnede laat een doolhof aan balkprofielen zien. Schipperijn: “De bovenste vier verdiepingen van het tien verdiepingen tellende gebouw krijgen een overstek van 21 meter. Dit overstek rust slechts op éeacuten punt. Dat maakt het heel bijzonder qua uitstraling, maar zeker ook qua moeilijkheidgraad. Maar er is druk gerekend door zowel ABT en Oosting, zodat we er volledig op vertrouwen dat het met de constructie wel goed komt.”

Het ontwerp is van ir. Kees Christiaanse Architects & Planner uit Rotterdam, die het programma van eisen samenstelde en de supervisie verzorgt van ‘Plaza Arena’, zoals het complex van in totaal negen kantoorpanden wordt genoemd. Het totale gebied is 200 bij 200 meter groot.

U-vormen

Twee van de negen kantoorcomplexen worden gerealiseerd door Moes Projectontwikkeling. De beoogde belegger is Kantoren Fonds Nederland uit Utrecht.

Schipperijn: “Door de toepassing van gestapelde U-vormen, de stalen constructie en de overwegend in glas uitgevoerde gevels, krijgt het gebouw een heel uitdagende vormgeving. De moeilijkheid is om het krachtenspel van al die liggers toch voldoende stevigheid te geven en tevens te zorgen dat de bewegende delen ook daadwerkelijk kunnen bewegen en het niet een te starre constructie wordt.”

Om gewicht te besparen, wordt voor de vloeren gebruik gemaakt van een betonnen schil waarin stalen liggers zijn verwerkt. Deze worden voorzien van cementgebonden vloerplaten. De gevel is volledig transparant en in ontwikkeling bij Rollecate in Staphorst.

Schipperijn: “In de gevel gebruiken we veel glas, gevat in aluminium en kunststof kozijnen, zodat de staalconstructie achter de gevel duidelijk zichtbaar blijft. Op die manier wordt het een heel transparant gebouw. De staalconstructie wordt helemaal verpakt achter de gevel, maar wordt geaccentueerd door middel van een aluminium beplating.

Pijlers

De negen gebouwen staan op een parkeervoorziening die op de grondlaag wordt gerealiseerd. Om daarvoor het totale grondoppervlak te kunnen benutten, worden de tussenwegen op een dekconstructie op pijlers gerealiseerd, waardoor de wegen op een hoogte liggen van twee meter. Ze zijn bereikbaar via schuine op- en afritten. Eind oktober begint het heien voor de bouw van het eerste van de twee kantorencomplexen van Moes Projectontwikkeling, met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter kantoorruimte. De verwachte bouwtijd is achttien maanden.

Vanwege de grote glasoppervlakken in de gevel wordt dit glas warmte- en zonwerend uitgevoerd. De verwarming en de koeling van het gebouw geschiedt door middel van warmte- en koudeopslag in de bodem. Het principe van koudeopslag is dat de koeling in de zomer plaatsvindt met de in de winter opgeslagen koude van de warmtepompen en de verwarming in de winter plaatsvindt met de in de zomer opgeslagen warmte.De opslag van deze koude en warmte vindt plaats in een watervoerend pakket (aquifer). Het totale installatie-pakket wordt uitgewekt in samenwerking met Unica Installatietechniek uit Amsterdam.

“Tijdens bouwvergaderingen bespeur je dat alle partijen erg enthousiast zijn over deze bijzondere bouw. De extra moeilijkheidsgraad, maar zeker ook de ‘Eyecatcher’ die het straks wordt vormen voor alle partijen een extra motivatie”, zegt Schipperijn.

Dit kantoorgebouw van voornamelijk staal en glas wordt een blikvanger in Amsterdam-Zuidoost.

Reageer op dit artikel