nieuws

Klokkenluidersregeling voor bedrijven gemakkelijker

bouwbreed

De Europese Commissie wil het voor bedrijven nog gemakkelijker maken om in ruil voor strafkwijtschelding uit de school te klappen over onderlinge prijsafspraken. De eerste informatie die voldoende is om invallen te doen, wordt voldoende voor de immuniteit.

De commissie probeert al jaren bedrijven over de streep te trekken prijskartels aan te geven. “Geheime kartels behoren tot de ernstigste beperkingen van de concurrentie omdat ze leiden tot hogere prijzen en een beperkte keus voor consumenten”, vindt zij.

Het opsporen, verbieden en beboeten van verstokte kartels is daarom een Brusselse topprioriteit. Hoe hoger de winsten en het risico op boetes, des te geheimzinniger de partners echter opereren.

In 1996 introduceerde Brussel daarom al een immuniteitsregeling voor bedrijven die meewerken aan kartelonderzoek. Ze hoeven geen boete te betalen als ze als eerste “beslissende” informatie aandragen. Geen enkel bedrijf meldde zich echter.

De Europese Commissie wil volgens een woordvoerster nu de drempel verlagen. “Het is voldoende als bedrijven informatie verstrekken zodat we invallen kunnen doen bij verdachte ondernemingen.” De klokkenluiders krijgen als extra stimulans ook onmiddellijk zwart-op-wit bericht dat zij immuniteit genieten.

Eventuele boetevermindering, variërend van 30 tot 50 procent, is bedoeld voor bedrijven die extra bewijsmateriaal aanleveren aan de commissie. Ook zij zullen daarvan schriftelijk bericht krijgen.

Hoge boetes

Brussel wil kartelpraktijken blijven straffen met hoge boetes. Woensdag nog legde de commissie een boete van ruim 177 miljoen gulden op aan het Duitse bedrijf SGL Carbon, dat prijsafspraken heeft gemaakt met andere Duitse bedrijven over de productie van grafietelektroden voor de staalindustrie. “Hoe hoger de boete, des te afschrikwekkender het effect. Maar het gaat ons ook erom kartels op te sporen en af te schaffen”, verdedigde de woordvoerster de aanpak.

De nieuwe regeling gaat waarschijnlijk begin 2002 in. Bedrijven kunnen commentaar geven op het voorstel, voordat de commissie met een definitieve regeling komt.

Reageer op dit artikel