nieuws

KAN-gebied wil noodwet voor snellere Vinex-bouw

bouwbreed

Het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) gaat bij staatssecretaris Remkes van VROM aandringen op een noodwetje voor het versnellen van procedures bij de Raad van State over bouwen op Vinex-locaties.

Volgens KAN-bestuurder voor volkshuisvesting E.J. Roest is er op dit moment een tekort van circa zesduizend koopwoningen in het 21 gemeentes tellende KAN-gebied, met alle gevolgen van dien.

De bestuurder wijst de lange procedures bij de Raad van State aan als de oorzaak van vertragingen die de ontwikkeling van drie Vinex-locaties oplopen. Het gaat om de gebieden Westeraam bij Elst, Schuytgraaf bij Arnhem en De Waalsprong bij Nijmegen. De oplossing ligt volgens Roest bij een noodwetje zoals die ook voor de aanleg van dijken is gemaakt na het hoogwater in de jaren negentig. De gevolgen van de huidige woningbouwachterstand moeten volgens hem niet worden onderschat.

Het tekort is het meest schrijnend waar het gaat om koopwoningen voor starters. “Voor die categorie, met een bruto inkomen tot 80.000 gulden per jaar, is er helemaal niets. Alle koophuizen tussen de 250.000 en 350.000 gulden zijn hier op.”

Een contract dat de staatssecretaris met het KAN-gebied heeft, schrijft volgens Roest juist voor dat er ook in die middencategorie genoeg woningen beschikbaar moeten zijn.

Gevaar

De bouwachterstand heeft volgens Roest gevolgen voor de huurmarkt, omdat starters het koophuis even laten voor wat het is.

Bovendien lopen door de achterstand in koopwoningen andere nieuwbouwprojecten gevaar. Roest legt uit dat als de nood op de huurmarkt hoog is, het draagvlak bij huurders voor het vervangen van bestaande woningen door nieuwe ook afneemt. Wie eenmaal zit, wil niet gauw meer weg.

Roest kan pas na de zomer bij staatssecretaris Remkes terecht. In augustus gaat hij echter alvast met ambtenaren van het ministerie van VROM om de tafel voor overleg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels