nieuws

HBGstelt rol Boskalis ter discussie

bouwbreed

HBG gaat de rol van Boskalis in de huidige baggeroorlog nader onderzoeken. Het bouw- en baggerconcern heeft sterk de indruk dat de Papendrechtse baggeraar bouwbedrijf Heijmans heeft aangezet een bod op HBG uit te brengen. Dat heeft de advocaat van het Rijswijkse concern vrijdag voor de Ondernemingskamer in Amsterdam gezegd.

Tot het einde van dit jaar is er tussen HBG en Boskalis een zogenaamde stand-still-overeenkomst van kracht. Dat houdt in dat beide bedrijven geen vijandige biedingen op elkaar doen. De overeenkomst stamt nog uit de tijd dat HBG en Boskalis besprekingen voerden over een eventuele samenvoeging. De afspraak geldt niet voor biedingen op bedrijfsonderdelen. Begin dit jaar kon Boskalis daarom zonder het contract te schenden een bod van 1,25 miljard gulden uitbrengen op HBG’s baggerdochter HAM. Nadat het Rijswijkse concern in mei het bod van Boskalis verwierp en bekend maakte een baggerfusie met Ballast Nedam aan te willen gaan, liet Heijmans plotseling weten geïnteresseerd te zijn in HBG. Als voorwaarde stelde Heijmans dat na de koop de Boskalis de baggeractiviteiten zou overnemen. Dat nu vindt HBG verdacht.

Een-tweetje

Advocaat mr P. Wakkie van HBG zinspeelde bij de Ondernemingskamer op een een-tweetje tussen Heijmans en Boskalis. “Boskalis is een supermanipulator, die alles probeert om HAM in te lijven. Als blijkt dat Boskalis Heijmans heeft aangezet een bod op HBG te doen, heeft het bedrijf de afspraken met HBG geschonden. Wij zullen dat onderzoeken. Overigens hebben Boskalis en Heijmans publiekelijk bekend met elkaar gesproken te hebben.”

HBG pareerde vrijdag de kritiek van een groep grootaandeelhouders, die van mening is dat de top van het concern de biedingen van Boskalis en Heijmans te gemakkelijk terzijde heeft geschoven. De club, onder aanvoering van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), wil dat er een enquêteprocedure wordt gestart naar het beleid van HBG. In de tussentijd zou de beklonken deal met Ballast Nedam moeten worden bevroren. “Aandeelhouders moeten niet op de stoel van de directie en de raad van commissarissen gaan zitten”, was de reactie van Wakkie. “Aandeelhoudersactivisme is misschien goed voor de belegger, maar niet voor de continuïteit van de onderneming.” Volgens de HBG-raadsman heeft de baggerfusie met Ballast Nedam geen goedkeuring nodig van de aandeelhouders, omdat het niet om een strategische bedrijfswijziging gaat.

Schadeclaim

De advocaat van de boze aandeelhouders, mr F. Stibbe, noemde de handelwijze van HBG “in strijd met behoorlijk bestuur”. “Op de biedingen van Boskalis is niet serieus gereageerd en naar het bod van Heijmans is al helemaal niet gekeken. De beslissing om met Ballast Nedam te gaan baggeren kan dus geen gewogen beslissing zijn geweest.” Overigens bleek op de zitting dat ook Hochtief en een niet nader genoemde Engelse aannemer de afgelopen weken interesse getoond hebben voor HBG of onderdelen ervan.

Als de rechter, die op 4 juli uitspraak doet, de baggerfusie in de ijskast zet, zal Ballast Nedam een schadeclaim indienen bij HBG.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels