nieuws

Half miljard geëist door nabestaanden ramp Kaprun

bouwbreed

De ramp in de gletsjerbaan van Kaprun ontketent in de Verenigde Staten een financiële klopjacht ter wille van nabestaanden. De Amerikaanse advocaat E. Fagan heeft bij diverse rechtbanken vorderingen neergelegd ter waarde van meer dan een half miljard gulden.

Een rechter in New York gelast de beheerder en de verantwoordelijke Oostenrijkse instanties geen bewijsmateriaal te vernietigen van de catastrofe, die op 11 november vorig jaar hoog in de Alpen het leven kostte aan 155 personen.

Fagan richt zijn verwijten aan elektronicaconcern Siemens, gletsjerbaan Kaprun en de bouwers van de hooggelegen treintunnel waarin de brand uitbrak. Mogelijk wordt aan dat rijtje de staat Oostenrijk toegevoegd.

Het onderzoek naar de oorzaak van de fatale tunnelbrand op de Kitzsteinhorn is nog steeds niet afgerond. Fagan neemt aan dat gebrekkig functionerende installaties, de technische ontwikkelingen en/of de constructies bij de bouw en beheer van de gletsjertrein de ramp mogelijk hebben gemaakt. De advocaat noemt het onbegrijpelijk dat vertegenwoordigers van de klagende partij tot dusverre geen enkele toegang hebben gekregen tot het bewijsmateriaal uit de tunnel. Sterker nog, delen van het bewijs zijn al vernietigd.

Leitner Lifts USA overweegt in de tegenaanval te gaan. Siemens vindt de verwijten van advocaat volstrekt uit de lucht gegrepen.

Reageer op dit artikel