nieuws

Haagse bouwputten krijgen kunstwaarde

bouwbreed

Drie uur slaap per nacht is voldoende voor Jan Kroon. De rest werkt hij, als senior beleidsadviseur bij de Kamer van Koophandel in Den Haag en bij de stichting De Versiering. De stichting verheft elke bouwput tot kunstwerk, door het beschilderen of beplakken van bouwwanden in Den Haag.

De econoom Jan Kroon is een van de initiatiefnemers van de stichtingDe Versiering. Hij is het prototype van ‘druk, druk, druk’. Rent tijdens het gesprek van tafel naar bureau en van mobiele telefoon naar documentatiemateriaal. Luid zingend haalt hij koffie. Vertelt daarna in vijf minuten over zijn leven, de kapotte cv, zijn fietsvakantie en Maarten Hinloopen, die ook bij stichting De Versiering zit.

“Maarten bezit enkele cafés aan de Grote Marktstraat in Den Haag. Onze netwerken vullen elkaar uitstekend aan. Ik ken iedere ondernemer en Maarten kent alle straatschooiers.”

Vlaggen

Kroon is bescheiden, want hij kent ook iedere politieman, gemeenteambtenaar en zelfs de toiletjuffrouw van C&A. Waar hele generaties Nederlandse gezinnen het zonder connecties in de vlaggenindustrie moeten doen, heeft Kroon er een ex-zwager zitten. Laat hij nou toevallig 25 witte vlaggen nodig hebben voor de opening van de versierde muur rond de Hoftoren…

Stichting De Versiering is ontstaan toen de Haagse tramtunnel werd gebouwd. Kroon: “De gemeente wilde op de Grote Markt een bouwplaats inrichten voor de keten en containers. Maar juist dat domein was sinds kort een terrassengebied geworden. Dat pikten we natuurlijk niet. Uiteindelijk is er een compromis gesloten. De gemeente stelde zich tevreden met een veel kleinere plek en liet om de bouwput een wand van zestig bij zes meter zetten. Op voorwaarde dat wij die bouwwand versierden.”

Kroon laat geen detail onvermeld bij zijn verhandeling hoe de kale houten wand veranderde in een kunstwerk. Aanvankelijk werd de wand bestickerd, later overgeschilderd door de Haagse tekenlerares Petra Roest. Na Roest hebben nog drie andere jonge kunstenaars hun visitekaartje mogen afgeven.

Verantwoordelijk

Wat begon als een geintje werd een serieus doel voor de stichting. De bouwwand rond de ‘snoepdoos’ aan de Groenmarkt werd versierd, gevolgd door die bij het appartementencomplex Casa Uccellini dat er tegenover ligt.

Begin januari liep Kroon door het centrum. “Ik zag dat rond de Hoftoren een bouwwand was geplaatst. Hela, daar gaan ze ook al beginnen. Ik moet eens met de bouwer gaan praten.”

Maar Heijmans wist niet wat hij “met die vreemde vogel” aan moest. Per slot van rekening is de bouwer (financieel) verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van de wand. Kroon verstaat echter de kunst van de overreding en na zijn eerste bezoek liep Heijmans mee op zijn pad.

Dit keer liet hij de wand versieren door mensen met een verstandelijke handicap.

Paardentram

Geen vriendje, maatje of kennis is veilig voor Kroon. “Bij de opening van de bouwwand rond de Hoftoren had ik de gehandicapten beloofd dat ze met de tram zouden komen. Was er geen tram meer beschikbaar! Nu heb ik ergens een kennis zitten, die een paardentram kon regelen. Even een maatje bij de politie bellen om ruim baan voor ons te maken. En een vriendje bij de gemeente om tijdelijk wat paaltjes weg te halen.”

In voorbereiding zijn de bouwprojecten in de Hobbemastraat (vriendschap in de Schilderswijk) en het woon/winkelcomplex de Drie Hoekjes in het centrum (wat eet men zoal in Nederland). Elke wand krijgt zijn eigen thema.

In gedachten heeft de econoom het toekomstige sloop- en bouwproject van de Zwarte Madonna al uitgewerkt. “Een heel groot kunstwerk op windbrekersdoek.” En dan, bulderend van het lachen: “Weet je wel hoe kostbaar windbrekersdoek is?”

Geen idee, maar Kroon zal ongetwijfeld een vriendje hebben in die branche.

Reageer op dit artikel