nieuws

Groningen begint op eigen houtje met wijkvernieuwing

bouwbreed Premium

De gemeente Groningen heeft, ondanks harde eisen van de gemeenteraad en talloze bezwaarschriften van bewoners, een vergunning afgegeven voor het bouwrijp maken van de locaties Grote Sloep en Toplicht in de wijk Lewenborg. Deze wijk dreigt te verpauperen en B en W willen het centrum een fikse opknapbeurt geven.

De harde eis van de raad en de woedende bewoners was dat vooraf alle betrokken partijen het met de nieuwbouwplannen eens zouden zijn. Maar belegger Rodamco, eigenaar van het winkelcentrum, ziet niets in de plannen die hij veel te hoogdravend en geldverslindend vindt. De raad en de Klankbordgroep Lewenborg willen eerst duidelijkheid over de toekomst voordat met vernieuwing van het gehele centrum mag worden begonnen.

In een PvdA-motie werd overeengekomen dat er geen investeringen zouden worden gedaan voordat er duidelijkheid was. Aangezien geldschieter Rodamco zich afzijdig hield en geen miljoenen wilde investeren in een project dat zijn geld niet zal terugverdienen, zat de bouw in een impasse.

Op eigen houtje heeft het gemeentebestuur, tot woede van de andere partijen, de bouw vlotgetrokken. Bouwrijp maken, zo redeneert de gemeente, is nog wat anders dan met de bouw beginnen. Een interpretatie die door de betrokkenen wordt bestreden. Zij spreken van bestuurlijke hoogmoed.

De verantwoordelijke PvdA-wethouder W. Smink wil het kostbare centrumplan desnoods zonder Rodamco uitvoeren. De wethouder overweegt samen met de woningcorporaties de belegger uit te kopen om zo de handen vrij te krijgen voor de broodnodige opknapbeurt. Flats moeten verdwijnen voor eengezinswoningen en veel groen moet wijken voor waterpartijen.

Reageer op dit artikel