nieuws

Gerustgesteld

bouwbreed Premium

Ontwikkelingen op de koopwoningenmarkt zijn duidelijke indicatoren voor het consumentenvertrouwen in ’s lands economie. Daarom keken velen reikhalzend uit naar de kwartaalcijfers van het Kadaster en de makelaarsvereniging NVM. Deze cijfers vielen mee en duiden volstrekt niet op een neergang van de verkoopcijfers van woningen.

Zowel de cijfers van het Kadaster als de NVM geven een stijging aan van de verkoopopbrengsten van woningen gedurende het vorige kwartaal. Beide cijfers hebben betrekking op verkoopopbrengsten van alle soorten woningen door het gehele land en is dus wel een gemiddelde maar ook een onzuiver getal. Beide resultaten zijn ook niet met elkaar te vergelijken, omdat ze via totaal verschillende systematieken tot stand komen. Het Kadaster trekt een gemiddelde verkoopsom uit alle door haar geregistreerde koopaktes, terwijl de NVM alle door haar leden tot stand gebrachte verkooptransacties telt, waarbij de NVM de extremen daaruit elimineert. Zolang de verkoopbedragen stijgen is hiermee gelukkig niets aan de hand, dit zal anders zijn in het geval de resultaten van beide (wederom) uiteen lopen.

Het is voor de huizenbezitter en de aspirant-huizenkoper verwarrend dat de voor hen belangrijkste indicator in twee verschillende varianten hun weg in de media vinden. En, dat de media niet goed kunnen overbrengen waar de verschillen tussen deze varianten zich bevinden en welke gevolgen deze verschillen kunnen hebben. Daarom hebben velen, waaronder de Vereniging Eigen Huis, reeds gepleit voor een afstemming van deze verkoopcijfers door het Kadaster en de NVM onderling. Beide zijn immers aan hun stand verplicht om te zorgen voor een noodzakelijke transparantie van de koopwoningenmarkt.

De verkoopopbrengsten van de meeste woningen stijgen nog steeds. Dit ondanks een teruggevallen economische groei: 1,6 in plaats van 2,5 procent dit jaar. De hypotheekrente beweegt zich nog steeds op een vriendelijk niveau en de aftrek van de hypotheekrente bij de Inkomstenbelasting is nagenoeg in tact gebleven. De vraag naar koopwoningen houdt nog steeds aan, dit mede dankzij de trage oplevering van nieuwe koopwoningen. Waarbij het aanbod van goede koopwoningen in de nieuwbouwsector achterblijft ten opzichte van hetzelfde aanbod van de bestaande woningen. Helaas blijft de inflatie in ons land hoog, maar naar verwachting daalt deze volgend jaar tot een gewenst niveau van circa 2,5 procent.

Toch merk ik in de duurdere en exclusieve koopwoningenmarkt enige afkoeling in de prijzen en constateer ik dat huizen wat langer te koop staan dan in bijvoorbeeld het jaar 1999. Dat is op zich niet zo vreemd. In dat jaar werden dure huizen binnen enkele dagen tegen topprijzen weggekaapt door jongens en meisjes die veel geld verdienden op de effectenbeurzen en goud gecasht hadden in de ICT-branche. Op de effectenbeurzen is veel geld verloren en daar valt voorlopig niet veel te verdienen. In de ICT-branche zijn al heel wat faillissementen gevallen, zijn optiepakketten niet veel meer waard en heeft een aantal dure ICT-ers hun baan verloren. Daardoor kan het weleens aantrekkelijk zijn om dit marktsegment goed in de gaten te houden. Ten gevolge van de malaise op de effectenbeurzen en in de ICT-branche kan het voorkomen dat deze groep huiseigenaars zich zo’n duur en exclusief huis niet meer kan permitteren en het van de hand wil doen. Voor koopjesjagers kan dit een buitenkans zijn, dit ook voor spijtoptanten die de koopprijzen in 1999 te hoog vonden. Al met al geeft de huidige koopwoningenmarkt mij nog geen aanleiding tot ongerustheid.

Reageer op dit artikel