nieuws

‘Gebrek aan connecties houdt allochtonen uit bouw’

bouwbreed

Allochtonen komen er in de Overijsselse bouwwereld nauwelijks aan te pas. De belangrijkste oorzaak is dat zij nauwelijks kennissen in de bouw hebben, terwijl voor een baan in de branche goede netwerken noodzakelijk zijn. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kleur in de bouw’, dat werd uitgevoerd door het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO).

Veel bouwvakkers zijn aan hun baan gekomen dankzij familie of vrienden, constateert het steunpunt. “Allochtonen zijn, enkele uitzonderingen daargelaten buitengesloten van de familienetwerken. De kans wordt steeds groter dat zij deel uit gaan maken van vrienden-netwerken waarin bouwvakkers aanwezig zijn, maar dat is tot nu toe nog niet het geval.”

Daarnaast hebben aannemers geen hoge pet op van mensen van buitenlandse komaf. Redenen hiervoor zijn onder meer gebrekkige kennis van de taal, andere omgangsvormen en slechte ervaringen die in het verleden zijn opgedaan. Niettemin geven de ondernemers aan dat zij open staan om allochtonen in dienst te nemen. Tegelijkertijd blijkt dit een dooddoener te zijn want ook uitzendbureaus slagen er slechts met grote moeite in buitenlanders te bemiddelen in de bouw. Dit is zowel te wijten aan wantrouwen omtrent uitzendbureaus in het algemeen als aan een negatief beeld dat aannemers van allochtonen blijken te hebben.

Het SMO is desondanks voorzichtig optimistisch over de mogelijkheden voor etnische minderheden om een baan in de bouw te bemachtigen. Voorwaarde is dat zowel aan de aannemers als aan de werkzoekenden van buitenlandse komaf voorlichting wordt gegeven. In de richting van de werkgever moet deze informatie gericht zijn op het kweken van begrip voor andere culturen. De allochtonen moeten daarentegen een beter beeld krijgen van de bouw.

Reageer op dit artikel