nieuws

Enorme vlieger wekt op grote hoogte elektriciteit op

bouwbreed Premium

Een kruising tussen een helikopter en een zweefvliegtuig zou op termijn de bekende windturbine kunnen vervangen. Dat meent ontwikkelaar van de zogeheten gyromill prof. B. Roberts van de universiteit van West-Sydney. Het vliegervormige apparaat wekt op een hoogte van 4,5 kilometer elektriciteit op. De windsnelheid is daar ruim 400 kilometer per uur.

Twee propellers brengen de vlieger op de gewenste hoogte. Daarna werken de motoren als generatoren. De opgewekte elektriciteit komt via een kabel beneden. Langs die weg krijgen de generatoren ook energie wanneer ze in de ‘helicopterstand’ staan. Dezelfde kabel haalt de vlieger van tijd tot tijd naar beneden voor periodiek onderhoud en dient tevens als verankering. Het project bevindt zich inmiddels een kleine twintig jaar in studie.

Volgens Roberts moet binnenkort evenwel nabij Woomera in zuidelijk Australië het eerste proefmodel de lucht ingaan. In zijn berekening levert een gyromill vergeleken met de conventionele windturbine goedkoper elektriciteit. Op 4,5 kilometer hoogte krijgen de generatoren niet te maken met turbulentie. Het ontwerp hoeft om die reden minder robuust te zijn. Proeven in de windtunnel en de vrije lucht wijzen uit dat de theorie in de (laboratorium)praktijk voldoet. Een cluster van 120 vliegers levert volgens Roberts nagenoeg evenveel energie als een gemiddelde conventionele centrale. Een dergelijk aantal vliegers neemt een oppervlak van 20 vierkante kilometer in beslag. Het volume van de installatie bedraagt 1,41 kubieke meter. Hoe groter de hoogte, hoe meer en hoe stabieler de wind.

‘Dakpan’

Het Britse Inventorlink wijst intussen op de mogelijkheid om met een miniatuurgenerator energie op te wekken. De generator vormt één geheel met de dakbedekking en past in een speciaal ontworpen cilindrische dakpan met een V-vormige inkeping. Aan elke zijde van de generator zitten openingen voor het in- en uitlaten van wind, al dan niet voorzien van een geleiding die de snelheid en de efficiëntie vergroot. Elke opening kan als in- of uitlaat dienen, afhankelijk van de windrichting. De propellerbladen zitten vast op een as die aan beide uiteinden van spoelen is voorzien. De elektriciteit die daarin wordt opgewekt gaat naar de huisinstallatie. Een aparte schakeling voert een overmaat aan energie in het openbare net. De generator is niet bedoeld als hoofdleverancier van elektriciteit maar als noodvoorziening.

Reageer op dit artikel