nieuws

Deense bouwer erkent kwalijke rol in oorlog

bouwbreed Premium

Het Deense aannemersconcern Hojgaard & Schultz (HS) wil ruim 56 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog alsnog schoon schip maken ten aanzien van een dubieuze periode uit de geschiedenis van het bedrijf. HS erkent in de jaren 1940-1945 ten minste duizend joodse dwangarbeiders te hebben ingezet bij de uitvoering van bouwprojecten in Polen.

Het concern toont zich daarom ook bereid een schadevergoeding van 15.000 gulden per persoon aan te bieden aan de betrokkenen. Voor dat doel stelt HS een fonds in.

De dwangarbeiderskwestie is na 1945 altijd een smet gebleven op het blazoen van de firma, zonder dat duidelijk was wat destijds nu eigenlijk precies is gebeurd. Onlangs gaf HS zelf te kennen een eind te willen maken aan de telkens opduikende geruchten en huurde voor dat doel een historicus in. Deze kreeg de opdracht de zaak goed uit te zoeken aan de hand van archiefmateriaal.

Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat HS inderdaad op vrij grote schaal door de nazi’s beschikbaar gestelde dwangarbeiders heeft ingezet. Bij eerdere gelegenheden, bijvoorbeeld in gedenkschriften naar aanleiding van jubilea, heeft HS het tot nu altijd doen voorkomen, alsof het zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uit alle bedrijvigheid in Oost-Europa had teruggetrokken.

Vernietigen

Volgens het historisch onderzoek dragen de archieven van het concern ook duidelijke sporen van pogingen om bepaalde gegevens te vernietigen. HS heeft thans echter een geheel andere houding: “We willen en mogen de geschiedenis van de firma niet verloochenen, dat wil zeggen de hele geschiedenis, ook het vervelende deel daarvan”, verklaart communicatiechef M. von Bülow.

HS is enkele maanden geleden gefuseerd met de voormalige concurrent Monberg & Thorsen en heeft altijd tot de grote spelers in de Deense bouwbranche behoort.

Reageer op dit artikel