nieuws

Dakbedekking met zonnecellen op rol

bouwbreed

Zonne-energie van de rol. Naast de traditionele zonnepanelen kan sinds kort een kunststof dakbedekking met geïntegreerde zonnecellen worden toegepast. De voordelen zijn dat het gemakkelijk is aan te brengen, niet ontsierend is en evenveel rendement oplevert als panelen. Adaktis Dakwerken in Groningen introduceert dit systeem in Nederland.

Loodzwaar zijn ze: de rollen kunststof dakbedekking met daarin geïntegreerd fotovoltaïsche oftewel pv-cellen. Twee dakdekkers van Adaktis Dakwerken uit Groningen leggen de rol met een zucht neer en vegen zich het zweet van het hoofd. Het vervoeren van de rollen dakbedekking is zwaar werk. Vervolgens is het een fluitje van een cent. De bedekking wordt uitgerold op de ondergrond van Rockwool. De ondergrond is zodanig aangelegd dat het dek in een hoek van 5 graden op het dak komt te liggen. “Dan leveren de cellen de meeste energie”, vertelt Anne Hoekstra, directeur van Adaktis. “Ter vergelijking: een zonnepaneel staat steevast in een hoek van 37 graden, opzichtig dus.”

Wanneer de bedekking is uitgerold, wordt deze met schroeven vastgezet in het platte dak van het kantoor van architectenbureau Van Manen & Zwart in Drachten. De elektrische koorden van de pv-cellen worden van onder de dakbedekking naar zogenaamde omvormers geleid. Die passen de 24-volts zwakstroom die de cellen produceren aan voor levering aan het elektriciteitsnet.

Het nieuwe, energieopwekkende dakdeksysteem heet Evalon Solar en is ontwikkeld door de Duitse onderneming Alwitra. In Duitsland wordt het sinds vorig jaar toegepast. “Deze manier van fotovoltaïsche energieopwekking is alleen te gebruiken op platte dakoppervlakten die groter zijn dan 100 vierkante meter”, vertelt Hoekstra.

Te duur

“Voor particulieren die zonnecellen willen op bijvoorbeeld hun garagedak, is het beter om panelen aan te schaffen. Het Evalon Solar-systeem is dan te duur. Een vierkante meter kost al snel 500 gulden. Het systeem zou zonder subsidies onbetaalbaar zijn.”

“Voor daken met een netto oppervlak van minimaal 100 vierkante meter is Evalon Solar een goed alternatief. Vergelijk je dan de panelen met dit systeem, dan kunnen we een prijsconcurrerend alternatief aanbieden dat evenveel, zo niet meer rendement biedt, niet dakontsierend is en het dak niet of nauwelijks belast.”

Levensduur

Zo meet het te beleggen oppervlak van het kantoor van Van Manen & Zwart 200 vierkante meter, waarvan ruim 100 vierkante meter is bedekt met pv-cellen. De zonnecellen leveren in dit geval maximaal 3,1 kWp(iek) (3100 watt) op. De jaaropbrengst is ruim 2000 kWh en de CO2-emissiebesparing is 1320 kilogram per jaar”, rekent de Adaktis-directeur voor. Die getallen verschillen per geval. De levensduur van de bedekking is zo’n twintig jaar. Daarna zijn de pv-cellen opnieuw te gebruiken.

Het rendement van een dak met pv-cellen die geïntegreerd zijn in de dakbedekking is afhankelijk van een aantal factoren, vervolgt Hoekstra. “Het oppervlak moet schaduwvrij zijn. Ook de ligging ten opzicht van de zon speelt een rol. We bekijken dat altijd van tevoren en geven de klant daarna een advies: kiezen voor panelen of voor celgeïntegreerde dakbedekking.”

Adaktis is momenteel in gesprek met energiemaatschappij Nuon over de levering van celgeïntegreerde dakbedekking aan cliënten van het energiebedrijf. Volgens Hoekstra reageerde Nuon enthousiast op het Evalon Solar-systeem. Verder werkt de Groningse dakdekker sinds kort samen met Siemens. Zij verzorgen het elektrotechnische deel van het daksysteem.

Wanneer de gesprekken met Nuon tot samenwerking leiden, betekent dat een enorme opsteker voor Adaktis. “Dan komt er een grote markt voor ons open te liggen”, aldus Hoekstra. Momenteel werken twintig mensen bij het dakdekbedrijf. Hoekstra sluit niet uit dat er in de toekomst meer personeel nodig is. Zo heeft hij onlangs de BV Adaktis Solar Systems in het leven geroepen. De installatie van Evalon Solar-systemen wordt bij dit onderdeel ondergebracht.

Nuon toont interesse in nieuw product

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels