nieuws

Bouwbedrijf Tolbert failliet door laksheid debiteuren

bouwbreed

Het bouwbedrijf Tolbert is failliet. Het bankroet betekent ontslag voor vijfentwintig werknemers. directeur/eigenaar Niejenhuis heeft zelf het faillissement aangevraagd.

Niet de geldschieters, maar de opdrachtgevers zijn debet aan de ondergang van het bouwbedrijf, dat in hoogtijdagen bijna veertig mensen in dienst had. Het bedrijf zat al enige tijd in de schulden, maar wist met de crediteuren een saneringsregeling te treffen die uitzicht bood op een nieuwe toekomst. De schuldeisers waren Niejenhuis zelfs zo goed gezind dat men genoegen nam met een schikking van 25 procent van de uitstaande vorderingen.

Het bouwbedrijf kreeg echter van sommige debiteuren niet de afgesproken termijnbetalingen binnen die nodig waren om aan diverse projecten te kunnen doorwerken. Zoals de verbouwing van een voormalige school in Groningen tot een luxe appartementencomplex leverde daardoor grote financiële problemen op.

In opdracht van Van Klooster Vastgoed was Tolbert belast met de reconstructie van de school. Vanwege betalingen die achterbleven ontstond er een fikse vertraging in de bouw. Volgens Klooster Vastgoed werd het bouwbedrijf daar bij de eindafrekening, zoals gebruikelijk, op afgerekend.

Het bouwbedrijf kon zich, volgens een eerste verklaring, geen dure en tijdrovende rechtszaken permitteren om de onwillige debiteuren tot betaling te dwingen. De failliete eigenaar Niejenhuis was gisteren voor nader commentaar niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel